Lukama, među kojima je i zadarska, na raspolaganju 80 milijuna eura iz Bruxellesa

Za hrvatske luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja u sljedeće tri godine otvara se mogućnost novog razvojnog ciklusa od velike važnosti za otočko stanovništvo i lokalno gospodarstvo, što ujedno znači i dizalice diljem Jadrana gdje će se novi poslovi nuditi izvođačima radova u projektima s bespovratnom financijskom injekcijom iz EU fondova.

Za ove projekte s ciljem integracije hrvatskih otoka u širu prometnu mrežu i svladavanja ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast osigurano je 80 milijuna eura, a sredstva će se koristiti do 2023. U nadležnom Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastruktura smatraju da će to biti dovoljno, no ako se pokažu veće potrebe tvrde da će pronaći dodatna sredstva. Dosad je, naime, identificirano 28 prihvatljivih projekata, u vezi kojih pojedinosti još nisu dostupne, a sredinom rujna ovaj je resor donio Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH za razdoblje 2017. – 2020. Ministar Oleg Butković sad najavljuje i EU natječaj, koji će uslijediti kao prvi javni poziv ovog tipa iz EU fondova usmjeren na sufinanciranje luka otvorenih za javni promet.

Ministarstvo je u 2017. dodijelilo 53,5 mil. kn za 20 projekata u sedam županija za gradnju, sanaciju i rekonstrukciju objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

U tijeku su također veliki investicijski zahvati u lukama od osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik), a u ovoj godini osigurano je 306 milijuna kuna za provedbu započetih projekata.

Ministarstvo je dosad i u sufinanciranje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova uložilo više od 43,5 mil. kn, od čega 7 mil. kn u ovoj godini, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...