Ministar Ćorić: “Do poskupljenja vode neće doći”

Dan Hrvatskih voda i  141. obljetnica organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj svečano su četvrtak obilježeni u Hrvatskim vodama, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić  tom je prilikom poručio kako “do poskupljenja vode neće doći”.

Hrvatske vode s godišnjim proračunom od tri milijarde kuna ključni su kreator vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj, rekao je Ćorić čestitajući visoku obljetnicu.

Upozorio je kako uz brojne pozitivne primjere postoji i problem gubitka zahvaćene vode od čak 49 posto i naglasio kako će se tom problemu morati posvetiti posebna pozornost.

Ministarstvo će, najavio je, u 2018. izdvojiti sredstva za izradu projektne dokumentacije za sanaciju vodoopskrbne mreže. Smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži naš je cilj i obaveza prema budućim generacijama, istaknuo je ministar.

Glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković najavio je skori početak radova u županjskoj Posavini na dijelu od Račinovaca do Nove Gradiške za koje očekuju povrat novca iz europskih fondova. Također je najavio veliki strateški projekt vrijedan 670 milijuna kuna za obranu od poplave na karlovačkom području i zatražio pomoć čelnika općina i gradova u rješavanju imovinsko pravnih odnosa.

Upozorio je i na problem vodoopskrbe i odvodnje na području Plitvičkih jezera koji će također nastojati riješiti.

Napomenuo je kako imaju na raspolaganju milijardu eura iz europskih fondova te da su u planu 34 projekta ukupne vrijednosti vrijednih 11 milijardi kuna, od čega će 8 milijardi kuna biti bespovratno iz EU fondova.

Novac za projekte je osiguran i vjerujem da su pred vodama još bolja vremena, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističući  kako su Hrvatske vode jedan od najorganiziranijih sustava, jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji je i nakon 140 godina zadržao jezgru postojanja.

Dan Hrvatskih voda i 141. obljetnica  organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj obilježavaju se u spomen na 7. rujna 1876. kada je osnovano Društvo za regulaciju rijeke Vuke što predstavlja početak vodnog gospodarstva u Hrvatskoj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...