Cestitka_Uskrs

Ministarstvo turizma dijeli stipendije, provjerite zadovoljavate li uvjete!

Konobara i kuhara u Hrvatskoj nikada dosta. Naime, na burzi su tijekom cijele godine ta dva zanimanja među najtraženijih nekoliko. Tako i u ovom trenutku (28. rujna), dakle u postsezonskom razdoblju, u kategoriji ugostiteljska i uslužna zanimanja, na burzi je otvoreno 1.347 oglasa za posao, unutar kojih se najviše traže kuhari i konobari. Toga je svjesno i Ministarstvo turizma pa je s ciljem motiviranja mladih za ugostiteljsko-turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete kadrova te kvalitetnijeg povezivanja obrazovnih institucija i gospodarskih tvrtki u turizmu, objavilo javni poziv za program ‘Stipendije’ u 2017. godini, piše Srednja.

Kroz navedeni poziv, Ministarstvo turizma će u školskoj godini 2017./2018. sufinancirati učenike i studente koji se obrazuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja i zanimanja vezana uz razvoj posebnih oblika turizma. Kada je riječ o novčanom iznosu, odobravaju se stipendije od maksimalno 600 kuna mjesečno, i to za učenike od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine, a za studente od 1. rujna tekuće do 31. kolovoza iduće godine. Prijave na natječaj traju do 17. studenoga.

Do sada dodijeljeno više od 930 stipendija

– Shvaćajući važnost kvalitetnih i stručnih kadrova u turizmu Ministarstvo turizma stipendije dodjeljuje od 2008. godine te je do sada sufinancirano više od 930 učenika i studenata, ističe se u priopćenju Ministarstva turizma.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo provodi u suradnji s tvrtkama, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik sudjeluje s 50 posto ukupnog iznosa.

„Kroz poticanje mladih na obrazovanje za zanimanja u ugostiteljstvu i turizmu te podizanje standarda obrazovanja, stipendiranjem za ugostiteljsko-turistička zanimanja podiže se ukupna kvalitete hrvatskog turizma te potiče zapošljavanje nakon završenog obrazovanja. Kvalitetni radnici temelj su nastavka rasta i razvoja hrvatskog turizma jer je u turizmu prvenstveno čovjek ključ uspjeha. Upravo zato, aktivno radimo na povećanju atraktivnosti poslova u turizmu, što planiramo nastaviti i u budućnosti kroz programe stipendiranja, ali i kroz druge mjere koje će hrvatski turizam učiniti konkurentnijim, istaknuo  je ministar turizma Gari Cappelli u priopćenju objavljenom na stranicama Ministarstva.

Obveze ugostitelja i stipendista

Odmah po završetku redovnog školovanja, odnosno studiranja, partner ima obvezu sklopiti sa stipendistom ugovor o radu na određeno vrijeme ili ugovor o radu pripravnika.

Stipendist tijekom primanja stipendije ima obvezu redovito obavljati stručnu praksu, upisivati razrede/godinu u redovnom roku te ostati u radnom odnosu u tvrtki 12 mjeseci (bez obzira koliko je trajalo stipendiranje).

Kao što smo već napomenuli prijave na natječaj za stipendije traju do 17. studenoga, a detalje o postupku prijvljivanja, kao i programu stipendiranja, pogledajte na ovoj poveznici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...