Murterani sutra slave 20 godina manifestacije “Dani latinskog idra”

„Kad je prije devetnaest godina lokalnim javnim eterom prošla vijest da će u Murteru biti održana regata brodova na latinsko idro- tko je mogao sanjati kakve će razmjere dobiti taj entuzijastički zavičajni đir!? Vjerovatno ni oni koji su ga pokrenuli!

Za onih sedam brodova, na startu te, 1998., godine valjalo je dobro obaći murterske kućne konobe i spremišta, izvaditi pohranjene, pomalo bišave lantine i pofriškati stara idra, platnena i posivjela, s dikojim tašelom i obaveznom ruzinavom flekom…

I ko je mogao slutiti da će se na toj preskromnoj žeravi rasplamsati ova vatra!

Ono što se oko revitalizacije, odnosno vraćanja stare slave i časti tradicijskoj drvenoj floti, koja je desetljećima pa i stoljećima brodila Murterskim morem i pripadajućim zavičajnim obalama začelo u Murteru prije devetnaest godina, rezultiralo je dvadesetom regatom i sve skupa preraslo u pravi pokret. Odavno smo ga, i ne u prenesenom smislu, nazvali pokretom otpora: kad smo već mislili da su plastika i konjske snage odnijele pobjedu, da je mali drveni brod definitivno otplovio iz kolektivne memorije i zavezao krmom pred sirovom snagom motora i praktičnim prednostima plastike, i da je vrag, zbog posvemašnje društvene nebrige, odnio šalu u našem malom portu- hrvatskom Jadranskom moru, dogodio se start te majke svih regata na latinsko idro kod nas, one koja je na tren zaustavila vrijeme i odvrtila film unatrag.“

Ovako Jordanka Grubač započinje tekst o 20.danima latinskog idra, događanjima (koja su od samog početka bili više od same regate tradicijskih brodova pogonjenih snagom vjetra uz pomoć latinskog jedra, regate koja je je postala poznata ne samo u Hrvatskoj (ili barem njezinom priobalju) već i puno šire, od susjedne Italije do francuskog Atlantika, od Portugala do Skandinavije) tijekom rujna koja tradicionalno započinju o blagdanu Male Gospe, a završavaju uz blagdan sv.Mihovila, zaštitnika mjesta Murter na istoimenom otoku.

U tih dvadesetak dana Murter živi svoju tradiciju vezanu uz drveni brod, uz vještine kojima su generacijama preci plovili s matičnog otoka na posjede susjedne obale ili otoka.

Kulminacija svega je najstarija regata tradicijskih brodova „na latinsko idro“na ovim prostorima,  pokrenuta 1998., koja ove godine, u nedjelju, 01.listopada, starta dvadeseti put.

Deseci kaića, gajeta, leuta iz Murtera, Betine, Jezera, Tisna, uz goste koji dolaze od Visa i Hvara do sjevernojadranskih guceva i leuta, podići će jedra i pokazati ne samo ljepotu drvenih brodova već i da vještine predaka nisu zaboravljene, da i dalje žive u pokretu koji se nezaustavljivo širi od Istre do Boke.

Uz ovu obljetnicu, posebno se, u čast svih onih koji su, od 1998.do danas uložili svoj trud kao sudionici regata, njihovi organizatori ili promotori, organizira i izložba fotografija „20 godina Latinskog idra“ na kojoj trinaest naših ponajboljih fotografa,od Ive Pervana i Borisa Kragića do Igora Turčinova i Nevena Jovića, bilježe i svjedoče njihovo viđenje jedara, brodova i ljudi u naporu savlađivanja vjetra i mora. Izložba će biti otvorena 1.10. u 10 sati i moći će se razgledati na Staroj rivi u Murteru. Na istoj rivi na kojoj će i deseci „armanih“ brodova čekati start ovogodišnje regate koji je predviđen istog dana u 15.00.

A večer uoči regate, u subotu, nakon gitarskog koncerta (koji započinje u 20.30), po prvi put u Murteru, moći će se vidjeti i „Murterska rapsodija idrov“, noćna promenada tradicijskih brodova pod jedrima, koji će, od 21.30, posebno osvIjetljeni, uz glazbu i pod reflektorima, slijedećih pola sata, zaploviti valom ispred Stare rive. Biti će to slika kakva se rijetko viđa, slika koja će sigurno razgaliti sva srca posjetitelja, slika koja će dugo ostati u sjećanjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...