Cestitka_Uskrs

Na HOW festivalu u Petrčanima samo zanimljiva predavanja

Nastavak prvog dana HOW Festivala sadržavao je tri predavanja, od kojih ne možemo odabrati koje je bilo zanimljivije.

 

Potrošačka psihologija u turizmu

Najvažnije je znati tko je tvoj kupac

Stručnjak za bihevioralni marketing i osnivač – Promosapeins – prve bihevioralne agencije na području Adriatic regije, specijalizirane za potrošačku psihologiju, Dalibor Šumiga, otvorio je na Hotel Operations Weekendu 2017. predavanje na koje nitko nije ostao imun.

Objašnjavajući put potrošača,  način na koji mozak kupca prolazi kroz iskustvo te iznosivši primjere iz same hotelijerske industrije, publika je sa zanimanjem popratila činjenice poput faze sanjarenja u kojoj potencijalni kupac provede najviše vremena prije nego se odluči na kupovinu, odnosno u ovom slučaju, rezervaciju smještaja i putovanje.

U marketinškoj buci, kako navodi, istaknut ćete se jedinstvenom i dobrom pričom. Storytelling je ključ dobre marketinške poruke kojom ćete dovesti kupca sebi. Ostalo nije nimalo zanemarivo, jer u digitalno doba, jedan kupac svoje korisničko iskustvo, umjesto nekad nekolicini, danas može reći milijunima sa samo nekoliko klikova mišem. Prepoznajete li što vaš kupac želi, ne samo da će isti biti lojalan, već i postati Vaš ambasador.

Šumiga je tijekom predavanja naglasio rečenicu: “If you want to understand how animals live, you don’t go to the Zoo. You go to the jungle.”

 

Digitalni trendovi u hotelskoj industriji

Tko će hotelijere pripremiti na digitalne trendove i unapređenje sustava rada?

Digitalizacija hotelijerstva bila je top tema prvog dana HOW Festivala u Falkensteiner Spa Hotelu Iadera.

Predavačica Sylvia Dudek, program manager METRO Acceleratora, o samom METRO Accelerator programu govori u smjeru iskorištavanja onog što je već tu. Korisnici imaju pametne telefone i preko 50% njih želi imati uslugu preko svog telefona. Dudek napominje kako rezervacija hotela počinje s digitalnom dostupnošću i review-ovima. METRO Accelerator priprema i trenira osoblje prema digitalnim rješenjima, a sam program podijeljen je u četiri faze:

  1. Odabir (marketinški uvid)
  2. Mentorstvo (kompetitivna prednost)
  3. BIZ Gradnja (testirane proizvoda s korisnicima)
  4. Uspjeh korisnika

Za zaključiti je da METRO ne samo da prati trendove u hotelskoj industriji već je i daleko ispred što našim hotelijerima, prema programu predstavljenom na Festivalu, svakako koristi.

 

 Digitalizacija posla – utjecaj na hotelske operacije

Je li vrijeme za veliku revoluciju?

Mladi poduzetnik, vlasnik salzburškog hotela, te osnivač softverske tvrtke hotelkit, Marius Donhauser, svojim je dinamičnim predavanjem na prvom danu Hotel Operations Weekend Festivala pokazao koliko će velika biti promjena radnih mjesta. Hotelkit distribuira svoj software u više od 400 samostalnih hotela te im isti pomaže u optimizaciji dnevnih poslova. Kako Donhauser tvrdi, pred nama je promjena na radnim mjestima u hotelskoj industriji kakvu nismo vidjeli još od vremena Industrijske revolucije.

Imali smo priliku vidjeti Google Glasovnog asistenta, Savi domaćicu kao i mnoge druge umjetne inteligencije koje olakšavaju ugostiteljski posao.

Iako je sve što smo vidjeli izgledalo uzbudljivo, Donhauser upozorava kako treba biti pažljiv s novim tehnologijama. Ipak je čovjek taj koji je ovu prezentaciju danas i držao.

Tokom večeri prvog dana, organiziran je party s DJ-em za sve sudionike. Drugi dan otvoren je s radionicama za Odjel recepcije te hrane i pića. Piet Boogert generalni direktor Lloyd Hotel & Cultural Embassy, generalni direktor Thierry Kremper iz hotela Novotel Sarajevo Bristol te Nenad Nizić vlasnik Vestibul Palaca predočili su kako recepcija može turistima približiti lokalni način doživljaja. Također sudionicima su se prenijeli primjeri dobre prakse na temu „Kako hotelski barovi mogu biti profitabilni“ i „Kako se tehnologija implementira u recepciju“. Drugi dan održano je 12 radionica, a Festival se uz navedene odjele posvetio i Odjelima wellnessa, marketinga i prodaje, tehnologije te domaćinstva. Festival okuplja preko 500 sudionika, a hotelijeri navode kako je HOW, iako se organizira po prvi put, probudio izuzetan interes te ostvario veliki uspjeh.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...