Načelnik sektora Civilne zaštite u DUZS-u: “Vatrogasce ocjenjujem dobrom četvorkom za borbu protiv požara”

Petar Vitas, načelnik sektora Civilne zaštite u državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Zoran Đuroković, generalni direkor Hrvatskih voda, gostovali su u Točki na tjedan i komentirali su požare i poplave koji su ovo ljeto pogodili Hrvatsku.

Đuroković je ocijenio kako su funkcionirale mjere obrane od poplava u Zadru, piše N1.

– Rekao bih da su vrlo dobro, uvijek se može i bolje, ali s obzirom na ekstremne pojave, bilo je nemoguće braniti imovinu i ugrožena područja. Nekad moramo priznati da su vremenske prilike jače od nas, rekao je Đuroković.

– Vremenske prilike su bile ekstremne, bura koja otežava funkcioniranja zračnih snaga, sustav vatrogastva ima dobru četvorku, uz uvijek mjesta za popravak, rekao je Vitas, komentirajući kako se sektor civilne zaštite nosio s požarima.

Vitas je komentirao i kritiku predsjednice koja je rekla da u trenucima kad se dogodi situacija poput požara sustav koordinacije nije jasan, pa ni kad je u pitanju trenutak u kojemu se treba angažirati vojska.

– Teško je reći bilo što drugo osim da uvijek postoji mogućnost popravka. Sustav civilne zaštite postavljen je na nekoliko načela. To je načelo supsidijarnosti, svatko reagira svojim snagama na području gdje je nastao incident. Drugo načelo je solidarnost. Sustav koordinacije, dobro je predsjednica ustanovila, treba voditi računa o resursima koje imamo ili nemamo, rekao je Vitas.

U prvih devet mjeseci ove godine izgorjelo je  93.042 hektara površine, odnosno trostruko više nego ranijih godina.

Vitas je iznio podatak koliko je vatrogasaca sudjelovalo u gašenju.

– U gašenju požara sudjelovalo je 19.004 vatrogasca s 5855 vatrogasnih vozila, uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske. To je impresivan broj ljudi koji je sudjelovao u gašenju, a vatrogasna će zajednica podijeliti nagradu, rekao je Vitas.

Rečeno je da će se vatrogascima isplatiti 7,6 milijuna kuna nagrade. Jednostavnom računicom dolazimo do podatka da će svaki vatrogasac tako dobiti oko 400 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...