Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: “Sustav se više bavi nasilnicima, dok žrtva ostaje prepuštena sama sebi”

Unatoč porastu broja ubijenih i napadnutih žena, koje sve češće stradavaju od njima bliskih osoba, sustav se više bavi nasilnicima, dok žrtva ostaje prepuštena sama sebi, upozoravaju iz splitske udruge Bijeli krug Hrvatske na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u spomen na tri ubijene žene i pokušaj ubojstva još jedne na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice 1999.

Predsjednica udruge koja već šest godina pruža pomoć i podršku svim vrstama nasilja,Livija Plančić, u razgovoru za Hinu priznaje da im se u najvećem broju slučajeva obraćaju žene – žrtve obiteljskog nasilja kojima je očito lakše prije nego slučaj prijave institucijama doći u neformalno okružju gdje mogu prijateljski popričati i dobiti smjernice što i kako dalje.

Udruga je licencirana kao pružatelj primarne pomoći pa zaposlenici zainteresiranima daju pravne savjete, informacije što ih sve čeka u postupku koji pokrenu, pišu podneske pred javno-pravnim tijelima, daju psihološku podršku, a imaju odličnu suradnju s policijom i Odjelom za podršku žrtvama Županijskog suda u Splitu. Do sada nisu imali nikakvih neugodnosti sa svojim korisnicima, a žene žrtve nasilja u njima vide slamku spasa, pogotovo one koje su bez posla, nisu ekonomski stabilne i nemaju novca za odvjetnike.

“Institucije još uvijek nemaju dovoljno povjerenja u nevladin sektor”

“Postoje ljudi koji nam dođu jer im je potrebna konkretna informacija i savjet, kojima treba nešto napisati i zadovoljni su s tim. No, postoje i osobe koje nam se obrate nakon dugogodišnje traumatizacije s vizijom da bi nešto trebalo napraviti, ali se ne usuđuju krenuti s promjenama u životu. Tada im treba podrška u smislu pripreme, pravnog savjetovanja i praćenja kroz sve faze postupka. Obraćaju nam se žene i muškarci, no potonji u puno manjem broju”, kaže Plančić.

Iako ističe da dosta projekata provode s državnim tijelima pa su tako, između ostalih, organizirali i edukacije za policajce kako bi se tijekom postupka žrtva što manje traumatizirala Plančić upozorava da institucije još uvijek nemaju dovoljno povjerenja u nevladin sektor.

“Zato dosta svog vremena i energije ulažemo na umrežavanje i gradnju suradnje između civilnog sektora i državnih institucija”, poručuje Plančić.

Otkriva i da su s Ministarstvom pravosuđa potpisali Ugovor o pružanju usluga psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji izvan zdravstvenih ustanova za 2017. te se psihosocijalni tretman uspješno provodi, a misle i na stanovništvo u ruralnim i otočnim krajevima jer je njihov mobilni tim djelovao na području Sinja i Brača, a to će nastaviti provoditi kroz 2018. godinu.

Policija stavlja naglasak na prevenciju

U policiji kažu da provode niz preventivnih radnji kako bi smanjili broj događaja obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama.

To su, primjerice informiranje građana i podizanje svijesti o važnosti prevencije nasilja, provođenjem i sudjelovanjem u tematskim prezentacijama, organiziranjem javnih prezentacija, info pulteva te postavljanjem informativnih materijala u policijske prostorije, posebno one koje su dostupne većem broju građana kao što su šalter sale upravnih poslova, ispred dežurstava policijskih postaja i na drugim mjestima.

Tako su danas u Solinu organizirali javnu prezentaciju u kojoj će biti dostupni građanima na info pultu ispred poslovnice Hrvatske pošte u Ulici kralja Zvonimira. Policija će građane informirati o važnosti prevencije nasilja nad ženama, aktivnostima koje se poduzimaju u cilju prevencije takve vrste nasilja, kao i postupanju policije u slučaju dojave o nasilju, a sve kako bi u slučaju saznanja za takve događaje građani mogli pravilno i pravovremeno reagirati.

Predsjednica: ‘Nasilje je jezik slabića’

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena – sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

“Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu”, upozorava predsjednica u svojoj poruci.

‘Odgoj za nenasilja mora biti kontinuiran’

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

“Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva”, poručuje.

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

“Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa”, stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...