Napokon dešifrirano vražje pismo? Časna sestra zapisala Sotonine riječi

Znanstvenici iz Italije konačno su dešifrirali dio tzv. vražjeg pisma, teksta koji je u 17. stoljeću napisala benediktinske redovnica. Učinili su to pomoću softvera za koji vjeruju, da ga za dešifriranje koriste tajne službe.

Probudivši se 11. kolovoza 1676. umrljana tintom, časna sestra Maria Crocifissa della Concezion iz sicilijanskog samostana, pored sebe je našla pismo, pisano njezinim rukopisom, ali na čudnom, njoj nepoznatom jeziku. Mješavini grčkog, ćiriličnog, arapskog i runskog pisma.

S ostalim sestrama iz samostana zaključila je kako je kroz nju ‘progovorio’ vrag, koji ju je obuzeo, jezikom koji nitko nije razumio.

Iako su ga stoljećima mnogi pokušavali dešifrirati, uspjelo je to tek nedavno talijanskim stručnjacima.

Tvrde da  je časna sestra u pismu pisala o odnosu Boga, Sotone i čovjeka, pišući da bi “Bog trebao napustiti čovjeka i prepustiti ga vražjim kandžama”.

“Bog misli da može osloboditi smrtnike, ali to nije istina”, piše u dijelu pisma koji su uspjeli dešifrirati. Također, spominje se da su ljudi izmislili Boga.

Za razliku od časnih sestara i Crkve koji su vjerovali da je riječ o vražjem djelu, znanstvenici misle kako ga je napisala sama časna sestra, bez vražje pomoći.

Pretpostavljaju da je bila velika stručnjakinja za jezike, koja je bolovala od šizofrenije ili bipolarnog poremećaja, a pismo je rezultat jednog od napada.

Moja teorija je da je riječ o abecedi, koju je izradila sama časna sestra, precizno miješajući simbole koje je poznavala. Svaki simbol je dobro osmišljen i strukturiran, postoje neki koji se ponavljaju, namjerno ili nesvjesno, izjavio je Daniele Abate, znanstvenik koji je također radio na dešifriranju pisma.

Časna je navodno primila još dvije poruke, o kojima je obavijestila i ostale redovnice, no one nikad nisu zabilježene, javlja Direktno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...