Nasilje od najmlađih dana; Djeca u vrtiću se rugaju vršnjacima nazivajući ih ‘lidlićima’

U Splitu (no vjerojatno ne samo u Splitu) je među vrtićkom djecom u upotrebi jedan novi, u svakom smislu pogrdan naziv – “lidlići”

Iako smo svi proživjeli neki oblik nasilja tijekom školovanja, bitno je ukazati kako nasilje među djecom postoji već od najranijih dana, onih vrtićkih. Teško je pojmiti kako bi ta mala i nevina bića ikad bila sposobna napraviti nešto ružno i zločesto, ali to na žalost nije istina. Unatoč tome što je ovaj pojam još uvijek nov i nedovoljno istražen među vrtićkom djecom, neka ispitivanja pokazuju da je vrtićko nasilje gotovo jednako često kao i ono u osnovnoj školi, donosi Splitskidnevnik.

Nasiljem u vrtiću smatra se kada neko dijete ili djeca namjerno, više puta (tjednima, mjesecima) zločesti prema nekom drugom djetetu (ili djeci). Nasilje može biti verbalno: ismijavanje, nazivanje pogrdnim imenima, prijetnje ili fizičko: udaranje, guranje, tuča,… Nasilje također može biti indirektno, bez vrijeđanja ili udaranja, a manifestira se isključivanjem djeteta iz grupe i ignoriranjem te širenjem ružnih priča.

Tko su “lidlići”?

Djeca vrtićke dobi “upijaju kao male spužve” svijet oko sebe a onda ga i repliciraju. Uz sve pozitivne stvari koja djeca uče kroz igru kao što je dijeljenje, zajednički rad i komunikacija, isto tako se susreću i s nepoželjnim situacijama. Tako će vaše dijete nekad povući za kosu drugo, ili će vas zaprepastiti kada po prvi put čujete neku psovku koju je, naravno, naučilo od druge djece. Jasno je da djeca reproduciraju stvari koje usvajaju iz svoje okoline. Ono čemu roditelji najviše posvećuju pozornost uglavnom se odnosi na pristojno ponašanje, stjecanje radnih navika, prihvaćanje obaveza i učenju samostalnosti. Međutim, nekako se čini da ne pridodaju toliko pažnje učenju ispravnih vrijednosti, socijalnoj osjetljivosti i uvažavanju drugih. Jer kako drugačije objasniti stvaranje klasnih podjela među djecom vrtićke dobi?! Evo i o čemu se radi.

U razgovoru s tetom jednog splitskog vrtića, doznali smo kako su već u tako ranoj dobi djeca itekako svjesna materijalnih stvari, vrijednosti novca i odjeće. Tako je među djecom u upotrebi jedan novi, u svakom smislu pogrdan naziv – “lidlići”. Pogađate, radi se o djeci čiji su roditelji kupili komad odjeće iz istoimenog trgovačkog lanca, a “lidlići” su i sva ona djeca općenito slabijeg imovinskog stanja.

“Djeca nisu svjesna kako određeno ponašanje može negativno utjecati na osjećaje i samopouzdanje drugih, njihova empatija nije još u tolikoj mjeri razvijena, ali ovakva klasifikacija druge djece prema tome je li odjeća markirana ili ne, je zabrinjavajuća za djecu te dobi”, objašnjava nam odgajateljica.

“Možete samo zamisliti kako se osjeća dijete kojega se tako naziva”, kazala je.

Odakle djeci pojam vrijednosti markirane odjeće, kako je prepoznaju i tko ih je tome naučio? Pitanje je koje bi roditelji ovoga puta sebi trebali postaviti, piše Splitskidnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...