Nemate djece – niste obitelj! Povučen skandalozni obiteljski zakon

Kontroverzni nacrt novog Obiteljskog zakona, koji se u srijedu prvi puta pojavio u javnosti, u četvrtak je povučen s web stranice esavjetovanja.gov.hr na kojoj se mogu dati prijedlozi i primjedbe na prijedloge zakona.

Podsjećamo, nacrt je izazvao buru zbog nekoliko spornih odredbi, ponajviše izuzetno uske i diskriminirajuće definicije obitelji po kojoj se kao obitelj smatraju isključivo oženjeni parovi s djecom.

– Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovalo je 2016. godine Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, a kako bi se razriješili prijepori nastali primjenom Obiteljskog zakona iz 2015. godine, čiju ustavnost preispituje Ustavni sud. Navedena Radna skupina, sastavljena od stručnjaka iz područja obiteljsko pravne zaštite, izradila je Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona koji je sukladno proceduri upućen u e-Savjetovanje. Već prvoga dana javnog savjetovanja, na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona stavljen je cijeli niz primjedbi i prijedloga na određene zakonske odredbe. Svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, kao i u najboljem interesu zainteresirane javnosti, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku povlači zakon sa Javnog savjetovanja na doradu, objavili su u Ministarstvu.

Protiv ovakvog nacrta izjasnila se većina oporbenih političara, ali i vladajući HNS koji je tražio da nacrt bude poslan na doradu.

Najoštriji bio je SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković:

– Prema prijedlogu novog Obiteljskog zakona parovi bez djece nisu obitelj. Istospolni parovi s djecom nisu obitelj…. slušao sam radio, ljudi komentiraju ovaj prijedlog zakona. Javio se u emisiju jedan čovjek koji je rekao, moja žena je izgubila dijete, jesmo li mi obitelj? Hoćemo i mi reći da nisu obitelj? Ja im to ne mogu reći – kazao je Hajduković.

Najzad, ni premijer Plenković nije bio najsretniji objavom nacrta te je kritizirao ministricu Murganić na sjedici Vlade.

– Nacrti zakona neće više moći ići u postupak savjetovanja bez da su prošli koordinaciju na tijelima vlade. Ovakvi dokumenti mogu izazvati veliku pozornost, a u vrlo su ranoj fazi rasprave, kao i elektronskog savjetovanja s javnošću. Moramo se puno kvalitetnije koordinirati na razini Vlade – rekao je premijer na sjednici Vlade.

Nacrt zakona je inače izradila radna skupina koju je oformila bivša ministrica Bernardica Juretić, a na čelu skupine bila je profesorica s katedre Obiteljskog prava na Pravbom fakultetu u Zagrebu, Dubravka Hrabar, piše Jutarnji list.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...