Da ti pamet stane

Nevjerojatno: Na upit zašto nisu osigurali sredstva za meteorološke radare u Dalmaciji, Vlada priča o uraganima u SAD-u!

Arhiva/ZARAPIX

Prije par dana Antena Zadar otkrila je vijest koja je kasnije prenesena u brojnim nacionalnim medijima – hrvatski meteorolozi zbog nedostatka ključne opreme nisu nikako mogli predvidjeti razmjere ciklone Gracija koja je doslovno potopila Biograd, Sukošan, Bibinje, Zadar, Nin i ostala mjesta u Zadarskoj županiji. Radi se o neophodnim radarima kakve unutrašnjost Republike Hrvatske posjeduje već pola stoljeća, a za čije se postavljanje u Dalmaciji do danas nije našlo novca iz državne blagajne. Poslali smo zato upit Vladi Republike Hrvatske u kojemu smo tražili od odgovornih da se očituju zašto je tomu tako.

Na našu adresu pristigao je danas odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojem nam je objašnjeno sve osim na onoga bitnog što nas je zanimalo – zašto radari svih ovih godina nisu postavljeni? Odgovorili su nam sljedeće:


Uvjeti za nastajanje oluja, spomenutih u tekstu, mogu se predvidjeti, no ne i njihova točna lokacija, vrijeme nastanka i intenzitet. Zato se u prognozama često govori o lokalno obilnijim pljuskovima uz mogućnost nastajanja bujica. Konvektivne oluje se mogu pratiti tek kad nastanu stoga radari omogućuju praćenje premještanja i promjene intenziteta pa time i prognozu nailaska oluje nad neko područje ne više od sat ili dva vremena unaprijed. Radari su svakako neophodan instrument u svakoj meteorološkoj službi, a sredstva za tri radara na Jadranu osigurana su u sklopu projekta METMONIC koji je prihvaćen za financiranje.

Što se tiče dijela o predviđanju uragana u Americi, naime, sustavi kao sto je uragan su sustavi velikih dimenzija i njihovo premještanje razmjerno dobro mogu pratiti i prognozirati meteorološki modeli. Naši meteorolozi mogu točno prognozirati premještanje centra ciklone, ali ne i točnu lokaciju i intenzitet pojedinoga konvektivnoga sustava u sklopu ciklone. Dakle, niti američke meteorološke službe ne mogu prognozirati koja će točna količina kiše pasti kad stigne uragan.

U interesu građana Republike Hrvatske i dalje ćemo inzistirati na donošenju odluka utemeljenih na znanstvenim i stručnim mišljenjima.

Hvala na suradnji.


Naravno, odgovor iz Ministarstva nije kazao otkud stižu sredstva osigurana u projektu METMONIC, odnosno prešućeno je ono što su nam meteorolozi Crometea kazali – novac ne nudi Vlada, već Europska unija. Naime, projekt  „Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj — METMONIC” financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, tematski cilj 5 – Promicanje prilagodbe na klimatske promjene, prevencije i upravljanja rizicima, prioritetna os 5a1 — „Poboljšanje praćenja i predviđanja klimatskih promjena i planiranje mjera prilagodbe”. Više možete pročitati i na ovoj mrežnoj poveznici koja se tiče Zadarske županije.

Na vama kao čitateljima je da procijenite jesmo li dobili odgovor koji nas je zanimao, ili smo pak više doznali o uraganima koji su poharali Sjedinjene Američke Države i Karibe. Moguće je da se radi o nekakvom sindromu od kojega pati i naša nacionalna TV kuća da su uragani u Americi važniji od situacije na lokalnoj razini…

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar