Nevjerojatno: Na upit zašto nisu osigurali sredstva za meteorološke radare u Dalmaciji, Vlada priča o uraganima u SAD-u!

Prije par dana Antena Zadar otkrila je vijest koja je kasnije prenesena u brojnim nacionalnim medijima – hrvatski meteorolozi zbog nedostatka ključne opreme nisu nikako mogli predvidjeti razmjere ciklone Gracija koja je doslovno potopila Biograd, Sukošan, Bibinje, Zadar, Nin i ostala mjesta u Zadarskoj županiji. Radi se o neophodnim radarima kakve unutrašnjost Republike Hrvatske posjeduje već pola stoljeća, a za čije se postavljanje u Dalmaciji do danas nije našlo novca iz državne blagajne. Poslali smo zato upit Vladi Republike Hrvatske u kojemu smo tražili od odgovornih da se očituju zašto je tomu tako.

Na našu adresu pristigao je danas odgovor iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojem nam je objašnjeno sve osim na onoga bitnog što nas je zanimalo – zašto radari svih ovih godina nisu postavljeni? Odgovorili su nam sljedeće:


Uvjeti za nastajanje oluja, spomenutih u tekstu, mogu se predvidjeti, no ne i njihova točna lokacija, vrijeme nastanka i intenzitet. Zato se u prognozama često govori o lokalno obilnijim pljuskovima uz mogućnost nastajanja bujica. Konvektivne oluje se mogu pratiti tek kad nastanu stoga radari omogućuju praćenje premještanja i promjene intenziteta pa time i prognozu nailaska oluje nad neko područje ne više od sat ili dva vremena unaprijed. Radari su svakako neophodan instrument u svakoj meteorološkoj službi, a sredstva za tri radara na Jadranu osigurana su u sklopu projekta METMONIC koji je prihvaćen za financiranje.

Što se tiče dijela o predviđanju uragana u Americi, naime, sustavi kao sto je uragan su sustavi velikih dimenzija i njihovo premještanje razmjerno dobro mogu pratiti i prognozirati meteorološki modeli. Naši meteorolozi mogu točno prognozirati premještanje centra ciklone, ali ne i točnu lokaciju i intenzitet pojedinoga konvektivnoga sustava u sklopu ciklone. Dakle, niti američke meteorološke službe ne mogu prognozirati koja će točna količina kiše pasti kad stigne uragan.

U interesu građana Republike Hrvatske i dalje ćemo inzistirati na donošenju odluka utemeljenih na znanstvenim i stručnim mišljenjima.

Hvala na suradnji.


Naravno, odgovor iz Ministarstva nije kazao otkud stižu sredstva osigurana u projektu METMONIC, odnosno prešućeno je ono što su nam meteorolozi Crometea kazali – novac ne nudi Vlada, već Europska unija. Naime, projekt  „Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj — METMONIC” financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u okviru operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, tematski cilj 5 – Promicanje prilagodbe na klimatske promjene, prevencije i upravljanja rizicima, prioritetna os 5a1 — „Poboljšanje praćenja i predviđanja klimatskih promjena i planiranje mjera prilagodbe”. Više možete pročitati i na ovoj mrežnoj poveznici koja se tiče Zadarske županije.

Na vama kao čitateljima je da procijenite jesmo li dobili odgovor koji nas je zanimao, ili smo pak više doznali o uraganima koji su poharali Sjedinjene Američke Države i Karibe. Moguće je da se radi o nekakvom sindromu od kojega pati i naša nacionalna TV kuća da su uragani u Americi važniji od situacije na lokalnoj razini…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...