Pojavio se i isti čovjek

Obitelji iz Medviđe pripadnici HGSS-a već drugi put iz jame spasili kravu

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Povuci, potegni, iščupati ne mogu. Tako je otprilike izgledalo izvlačenje krave Lise iz procjepa u stijeni u koju je junica upala u četvrtak. Bila je na ispaši s ostatkom krda u vlasništvu obitelji Mršić iz Medviđe u zadarskom zaleđu, točnije između zaseoka Mršići i Filipovići. Poskliznula se i upala u rupu duboku dva metra u četvrtak, a vlasnik Mate Mršić (30) s dvojicom prijatelja pokušavao ju je izvući. Oko 14 sati su odustali i potražili pomoć preko centra 112, rekavši im da je tele upalo u jamu. Oni su pak pozvali GSS-ovce, te je akcija izvlačenja krave počela u 16 sati. Sudjelovalo je pet GSS-ovaca i tri mještanina, među kojima je bio i vlasnik.

– Ja sam uvijek uvjeren da će akcije uspjeti, ali za ovu sam odmah kazao da će biti teško i nikako. Životinja je upala u uski procjep klisure i potpuno zaglavila. Niti smo joj mogli prići niti je vezati da bi je mogli izvući. Uostalom, bila je to junica od kojih 300 kilograma, a ne malo tele. Nekako sam joj vezao prve noge, a jedna od spašavatelja upravo je za ovakve slučajeve izumio konstrukciju s vitlom kako bi izvlačenje životinja iz jama lakše išlo. Ovo mu je bila premijera, jer smo je prvi put upotrijebili na terenu. Ni s njom nije išlo glatko jer se prestrašena krava ritala pa smo pazili trojica s jedne, a trojica s druge strane da ne sklizne. Uz to smo konstrukciju vezali konopcima za grmlje, da bude što stabilnije, ali krava se ritala zadnjim nogama čim smo je digli u zrak pa bi sve bi bilo palo da je dvojica nisu držala za leđa, a ja je za glavu pokuvkao k sebi da leđima stane na povišeni dio konstrukcije. Bio je to pravi šou, četvorica su je držala a ona se opirala! Uz pustu muku i puno sreće  jedva smo je iščupali van. Legli smo je na tlo jer je bila u procjepu od jutra, a spasili smo je nešto prije 20 sati pa su joj noge bile utrnule. Potpuno se oporavila i gazda je bio presretan. Poslao nam je sliku krave i htio nas je častiti večerom, kazao nam je voditelj akcije GSS-a Ivica Galac.

Kad su gorski spašavatelji došli na mjesto spašavanja krave, kilometar duboko u kršu, gazda je odmah prepoznao Galca. On mu je naime, i 2013. godine spasio 400 kilograma tešku kravu!

Krava stradala prije pet godina je također upala u procjep iz kojeg ju je bilo komplicirano izvući pa  je akcija usred noći,  tada trajala punih pet sati. Uspješno je okončana.

 – Neizmjerno sam zahvalan gorskim spašavateljima, ne samo zbog novca, budući da ta junica vrijedi oko tisuću eura, nego zbilja volimo životinje i užasno bi nam bilo da je tamo okončala. Imamo 30-ak krava na imanju. Neobično je da je i na ovu akciju došao spasitelj koji mi je spašavao kravu upalu u rupu prije nekoliko godina, kazao je Mate Mršić.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar