Održana sjednica Partnerskog vijeća osnovanog s ciljem provedbe Županijske razvojne strategije

U petak, 22. rujna 2017. godine održana je 4. sjednica Partnerskog vijeća koje je osnovano u svrhu izrade i praćenja provedbe Županijske razvojne strategije.

– Ova naša današnja sjednica ujedno je i posljednja u procesu izrade Županijske razvojne strategije do 2020. godine. Nakon današnjeg predstavljanja tijeka njene izrade, Županijska razvojna strategija bit će upućena prema Županijskoj skupštini na usvajanje, rekao je uvodno župan Božidar Longin.

Tome je dodao kako je Županijska razvojna strategija, sa svim dodacima, završena  krajem 2016. godine.

– No s obzirom na nužnost izrade Strateške studije o utjecaju na okoliš, a čiji je proces izrade trajao skoro dvije godine, tek sada je novu Županijsku razvojnu strategiju kao cjeloviti dokument moguće dati na usvajanje, rekao je župan Longin.

Tek usvajanjem državne Strategije kao strateškog dokumenta višeg reda, stvoreni su uvjeti za usvajanje županijskih razvojnih strategija. Zadarska je županija prva županija koja Županijsku razvojnu strategiju kao cjeloviti strateški dokument, zajedno sa Strateškom studijom o utjecaju na okoliš, upućuje na usvajanje.

Županijska razvojna strategija temeljni je planski dokument strateškog planiranja društveno-gospodarskog razvoja Zadarske županije do 2020. godine. Njenom izradom napravljena je revizija prethodne Strategije, odnosno definiranih komparativnih prednosti, jedinstvenih obilježja, kao i potencijala razvoja naše županije. Također su definirani strateški ciljevi usklađeni s razvojnim prioritetima navedenim u temeljnom strateškom dokumentu Europske unije Europa 2020.

Vizija Zadarske županije u programskom razdoblju uključuje razvoj konkurentnog gospodarstva utemeljenog na znanju i inovacijama; promicanje zelenijeg, konkurentnijeg gospodarstva temeljenog na učinkovitom korištenju resursa te poticanje ekonomije visoke stope zaposlenosti, uz rezultat ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

– Iskoristit ću prigodu i uputiti zahvalu svima koji su svojim stručnim savjetima i konkretnim aktivnostima sudjelovali u izradi nove Strategije. Pred nama je vrlo složen i kvalitetan dokument na kojem ćemo temeljiti svoje buduće aktivnosti. Iskreno se nadam da ćemo biti uspješni u ostvarivanju svih ciljeva koje smo si Županijskom razvojnom strategijom postavili. Možda su neki ciljevi i malo ambiciozniji, no u životu je važno podići letvicu i uložiti napor kako bi konačan rezultat bio što bolji, rekao je na kraju svog izlaganja župan Božidar Longin.

Regionalni koordinator,  Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, koordinira i sudjeluju u izradi Županijske razvojne strategije. U procesu izrade, a sukladno Smjernicama za izradu  županijskih razvojnih strategija, praćenje i vrednovanje njihove provedbe , u postupku izrade sudjelovale su  4 radne skupine i 13 fokus grupa sa više  od 390 stručnjaka. Na današnjoj sjednici Partnerskog vijeća  cjeloviti dokument Županijske razvojne strategije  Zadarske županije za razdoblje do 2020. dobio je pozitivno mišljenje, čime su se stekli uvjeti da se dokument preda na usvajanje Županijskoj skupštini.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...