Ogromna šteta na gradilištu u Murvičkoj; “Temelji nisu dobro ‘sjeli’, radilo se brzo zbog rokova, zgrada će se rušiti”

Iako su se iz tvrtke Centar d.o.o. koja je investitor radova na stambeno – poslovnom kompleksu u Murvičkoj ulici (bivša tvornica kruha) oglasili kako su radovi privremeno zaustavljeni, Antena Zadar u posjedu je fotografija ali i informacije kako su temelji ovog kompleksa – nepovratno uništeni.

11. rujna nevrijeme praćeno obilnom kišom zadesilo je naše gradilište, te je tog dana kiša u vrlo kratkom vremenu od 8 do 12 sati ispunila građevnu jamu i prouzročila oštećenja na samoj građevini, navode iz tvrtke Centar d.o.o.


Prema informacijama kojima raspolaže naša redakcija, situacija nije nimalo bezazlena. Naime, vodena bujica i podzemne vode čiji je vodostaj znatno povećan upravo uslijed ogromne količine kiše, podigla je temelje samog kompleksa za pola metra, no isti se nakon povlačenja vode nisu vratili na svoje prvobitno mjesto, već je jedan dio “sjeo” natrag kako treba a drugi je ostao povišen.

Kako se navodi i u samom priopćenju investitora, radi se na dokumentiranju oštećenja i organiziranju sanacija, no dok traje spomenuti proces radovi su zaustavljeni.

Od radnika na samom gradilištu uspjeli smo dobiti informacije kako je upravo podizanje i krivo “sjedanje” temelja krivo za drastično narušavanje statike gradilišta, pa je vrlo upitno hoće li izgradnja postojeće građevine uopće biti nastavljeno.

Iskopana je rupa dubine 9-10 metara u kojoj se pojavila ogromna živa voda. Kako se radilo na brzinu, jer su rokovi stizali i nije se od same vode mogla napraviti kvalitetna podloga nego se prvi beton u debljini od cca 1 metra izlio na mekanu podlogu koja se danima nasipala umjesto da se stavila na tvrdu podlogu a ne na nasip, možda su trebali ići na manju dubinu iskopa, npr. na nekih 6 metara i s jednom etažom podzemne garaže manje da se ne dođe do onolike vode i na tvrdi kamen staviti prvu betonsku podlogu.

Uglavnom, radi se o propustu struke i nestručnosti. Sreća u nesreći je da se ovo dogodilo sada, a ne kasnije kad bi radovi već bili pri kraju. Navodno je veliki dio stanova već bio rezerviran ili prodan, a kako se radilo ljeti kad su suše i količine vode na minimumu nije se predvidjeti da će doći do ovoga. Problem su podzemne vode koje su vjerojatno naglo porasle s ovom kišom tako da je silina vode jednostavno podigla cijelu konstrukciju u zrak i pri tom su popucali nosivi stupovi i betonske armirane ploče. Navodno će se ići u sanaciju ali zgrada više nije na visini i na mjestu gdje je prvo bila, rekao nam je jedan od radnika, dodajući da se zgrada više ne može vratiti na mjesto budući da je šljunak ušao ispod temelja.

Bivša Tvornica kruha imala je bunar u stijeni koji je koristila za svoje potrebe koji je otvoren i razbijen prilikom iskopa i iz kojeg se voda pumpala cijelo vrijme velikim pumpama vani u odvod na cesti jer je konstantno voda navirala, doznajemo od radnika.

Od Siniše Krekića, vlasnika građevinske tvrtke Krekić Avangard doznajemo da su na teren izašli stručnjaci sa Građevinskog fakulteta u Zagrebu, no do njihovih zaključaka nismo uspjeli doći, budući da se Krekić o tome nije očitovao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...