Otvorena izložba “Nedostaješ mi” Isabell Franov i Ivice Vihara

U Gradskoj knjižnici Zadar u ponedjeljak 4.09. službeno se otvorila zajednička izložba slika “Nedostaješ mi” na kojoj je nazočio veliki broj posjetielja. Radove su izlagali slikarica Isabell Franov iz Kali i Ivica Vihar iz Kukljice. Autorima ova izložba nije prvo izlaganje, održali su nekoliko samostalnih i skupnih izložbi.

Isabell Franov svoje prve slikarske radove napravila je 2006 god. Sudjelovala je na skupnim izložbama „Da se ne zaburavi“ u Kalima 2009  i „Otočka žena s kistom u ruci“ u Preku u POU Dom na žalu 2014 godine. Svoje radove izlagala je  na zajedničkoj izložbi „U tišini moje srce govori“ sa slikaricom Jadrankom Čikić iz Zadra i zajedničkoj izložbi slika i fotografija „Otok okom jedne slikarice i fotografa“ sa  Sven Sjöström iz Stuttgarta. Priredila je samostalne izložbe: Izložba slika u Kukljici 2010, Ruke u molitvi prigodom 500-te obljetnice Gospe snježne u galeriji Otok u Kukljici 2014 i Ruke u molitvi u Gradskoj knjižnici u Zadru 2014. Samostalnu izložbu pod nazivom „Zorodo(a)jni smiraj“ Isabel je pripremila u Gradskoj knjižnici Zadar ogranak Arbanasi 2014. Uvrštena je s nekoliko slikarskih djela u knjigu o likovnim umjetnicima  Galerija Otok 2000 do 2010. Njena slikarska djela nalaze se u privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.Članica je likovne udruge Ars Uljan.

Ivica Vihar Od ranog djetinjstva živi u Zadru. Slikarstvom se počeo baviti za vrijeme plovidbe na brodovima, te je u isto vrijeme izrađivao i modele starih drvenih brodova. Djeluje u likovnoj udruzi “Anastazija” u Zadru i član je Hrvatske udruge kreativnih amatera iz Zagreba. Najčešće slika crno-bijelom tehnikom i tempera boje, a u posljednje vrijeme i vinorel tehnikom.

Ivica motive pronalazi u starim kukljiškim dvorima, portima, običajima, gajetama, ribarima, kao i u prirodnim ljepotama od kojih su neizostavni motivi masline i suhozidi, što čini vrijedan likovni zapis Kukljice, odnosno Kukljice u vrijeme najranijeg slikarovog djetinjstva. Zanimljiv je minimaslistički stil kojim se autom služi, pa neki radovi zaslužuju posebnu pozornost  kao što su; “Prebiranje mriže” i “Odmor u vali”, kao i “Nasukana jedrilica” naslikana u vinorel tehnici.
Izlagao je na skupnim izložbama “Sveti otok”, te samostalnim izložba; “Kukljica mog djetinjstva” u Kukljici 2012., i 2015.g. te “Otočni motivi” u Zadru 2016.g.

O izloženim radovima govorio je Tomislav Košta,slikar i strip autor, koji živi i radi na relaciji Zadar-Preko. Član je HDLU Zadar i Art Foruma. Izlagao na više skupnih i samostalnih izložbi po Hrvatskoj a radovi su mu objavljivani u International Artist magazinu i Strip Reviji.
U svom osvrtu istaknuo je:

Isabell Franov:

Dalmatinski motivi bogatog kolorita postali su njen zaštitni znak. Ljubav prema tradiciji života uz more, krupni planovi truda i rada naših ljudi, te prirodne ljepote zavičaja trajna su inspiracija koja ocrtava karakter i duh same slikarice. Potezi kista govore o očiglednoj želji i potrazi za plastičnim, realističnim pristupom u likovnom izričaju. Kao i kod većine kreativaca koji stvaraju povremeno, tj. kojima je slikarstvo hobi a ne poziv,  primjetna je unutarnja borba u kroćenju zanata, ne bi li se preko njega, a paralelno s inspiracijom, ostvarilo oku ugodno djelo na radost sviju. Autoričina upornost i talent uspješno svladavaju te prepreke, toliko da je na horizontu Izabelinog likovnog neba – zasvijetlilo jutarnje sunce zrelosti. Jedan daljnji kontinuirani rad, uvjeren sam – pridonijet će da se svitanje pretvori u dan, a svjetlo  s horizonta vine u svoj zenit. Na tom putu želim joj puno uspjeha.

Ivica Vihar :

Ivica radi fluidno, skicozno, reducirano, kompozicijski izbalansirano. Radovi su na pola puta od crteža do slike. Monokroman pristup sam po sebi je vid redukcije, no nudi i mnoge izazove. Manje je više – rečenica često ponavljana, stoji i kod Ivičinog pristupa likovnom djelu. Prostor u kojem bi se njegovi radovi sutra mogli razvijati sugerira upravo taj smjer. Želim mu uspjeha u daljnjem radu.

U programu otvorenja izložbe sudjelovala je Milena Dundov, glumica i redateljica i Tomislav Meštrić kukljiški čakavski pjesnik.U glazbenom programu svoje autorske skladbe izvodila je Tea Vidaić, zadarska kantautorica. Izložbu je službeno otvorio Stipe Zrilić, slikar i bivši župan Zadarske županije. Moderator i voditelj izložbe bila je Vesna Benić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...