Počele ribičke “Igre prijestolja” na Viru; Vodi svjetska prvakinja Sava Dešković

Možda se ne može kazati kako je iskusnoj udičarki i svjetskoj ekipnoj prvakinji Savi Dešković iz „Ičića“ lice sijalo od sreće nakon pobjede prvog dana Međužupanijskog prvenstva, ali još iz daleka vidjelo se kako joj je težak natjecateljski dan na lovnoj poziciji kod virske „Ville Lanterne“ na koncu posut – šećerom. Opaka jesenska vrućina i škrape koje su i adidasu na nogama dodavale još koju crtu, a potom i siromašan ulov za sve udičarke, donijeli su kolektivnu frustraciju najboljim hrvatskim ribolovkama štapom s obale. Jasno je ko dan kako se nakon takvog natjecateljskog dana sreća osjećala samo među onima koje su dobrim plasmanom napravile posao. Iako je Dešković u karijeri osvajala sve i svašta, ova pobjeda na „poluvremenu“ prvenstva donijela joj je osim vodeće pozicije i dodatno zadovoljstvo.

„Bilo je puno toga dosad u karijeri, ali zadovoljna sam i zbog vodstva prvog dana. Bilo je teško“, kazala je uz osmijeh udičarka iz Ičića. Njezin ulov u kompletu 19 riba ukupne težine 784 grama bio je najbolji u sektoru i dovoljan za vodeću poziciju uoči današnjeg završnog nastupa. Također, u paru s klupskom kolegicom Sanjom Lotspaich – koja je osvojila drugu poziciju u sektoru i s ulovom od 367 grama ukupno 14. poziciju – Dešković drži vodeće mjesto i u ekipnoj konkurenciji. U najozbiljnijoj igri za medalje i trofeje još su Marija Novković iz tribunjske „Pirke“ (640 grama) s drugim ulovom prvog dana prvenstva te Renata Sić iz benkovačke „Sipe“ s 599 grama ulova.

U ekipnoj konkurenciji Lovranke Marina Mavrinac Matulja i Sonja Španjol drže drugu poziciju, a treću Marina Juretić i Loredana Juretić iz „Preluka“ Matulji. Iako su najbolje plasirane ujedno i u najboljoj poziciji uoči sutrašnjeg raspleta, do podjele medalja i sretnog povratka kući još je – daleko. Povremena natjecateljska nervoza virske ribičke verzije „Igara prijestolja“ u nedjelju može donijeti sasvim neočekivane promjene u plasmanu.

Među prvih 12 udičarki ili pobjednica u sektorima, osim Sić iz Benkovca, ušla je i svjetska prvakinja Tea Radil iz zadarskog „Zubaca“ kao predstavnica Zadarske županije. Ardena Bajlo („Zubatac“ Zadar) zauzela je 13. poziciju kao najbolja drugoplasirana u sektoru, Davorka Volarević je 15. („Donat“ Zadar), županijska prvakinja Ela Galzina („Zubatac“ Zadar) 20., Nada Miletić („Zubatac“ Zadar) 21., Nikolina Kotlar („Zubatac“ Zadar) 35., Ana Sandalić („Donat“ Zadar) 38., Vesna Švenjak je na diobi 46. mjesta, dok je bivša ekipna svjetska prvakinja Gordana Sikirić diskvalificirana. Međužupanijsko prvenstvo u sportskom ribolovu štapom s obale nastavlja se u nedjeljno jutro s pozicijom lova u Velikoj Slatini.

 

Nisu znali da je natjecanje

BACILI MRIŽU U ZONU LOVA

Do popodnevnih sati potrajala je neizvjesnost oko pozicije lova drugog dana prvenstva: u planu je bila uvala Meka, ali se od nje odustalo nakon saznanja da su baš na tu poziciju noć ranije virski ribari bacili mriže. Bilo je povuci-potegni, malo nervoze i negodovanja kod udičarki zbog prisilnog izbora rezervne pozicije lova, ali je na koncu odlučeno – lovit će se u Velikoj Slatini.

 

Nije znala što drži u rukama

JURETIĆ UHVATILA NAJOTROVNIJU RIBU U JADRANU

Kada je malenu ribicu izvadila iz mora, Matuljanka Loredana Juretić odmah je znala kako treba biti oprezna jer je prepoznala pauka, ali ni u snu se nije nadala kako je riječ o pauku kojega zovu Žutac, a riječ je o najotrovnijoj ribi u Jadranu koja je uglavnom lokalizirana na mala područja pješčanih plićaka.

„Znala sam da je pauk, ali ne i ovaj najopasniji. Vidjela sam da se nije čvrsto uhvatio za udicu, pa sam ga rukama skinula“, kazala je Juretić sretna što nije „požutjela“.

 

Znala je što ima u rukama

SIKIRIĆ DISKVALIFICIRANA

Udičarka zadarskog „Zubaca“ Gordana Sikirić uvijek je na Viru ostavljala sjajan dojam s gotovo rezerviranim postoljima na svim mogućim natjecanjima, ali se s ovog neće vratiti s medaljom. Glavni sudac Boris Bulić pronašao joj je uoči početka natjecanja sitnu ali nedopuštenu ješku koja je potom završila u moru, pa je solomonski – s obzirom da natjecanje još nije počelo – kažnjena ukorom pred isključenje. Ipak, njezine sportske suparnice iz sektora Marina Mavrinac Matulja i Loredana Juretić uložile su žalbu koja je prihvaćena, pa je Sikirić diskvalificirana. Nastupit će drugog dana natjecanja, ali će joj za ozbiljniji plasman nedostajati bodovi iz prvog dana.

Znale su ribe što se sprema

Samo 116 grama bilo dovoljno za pobjedu u sektoru!

Prvi dan Međužupanijskog prvenstva bio je u lovnom smislu „pir siromašnih“; nikad manje i tanje. Vrhunskih hrvatskih 48 udičarki zajedno je ulovilo svega 8.299 grama ribe ili 172,9 grama prosječno. Tako je Željka Marković iz „Stobreča“ u svom sektoru došla do pobjede sa sedam ulovljenih riba ukupne težine 116 grama (16,6 grama po komadu!), a bilo je čak 20 udičarki čiji se ulov kretao u rasponu do najviše dvije ribe!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...