Policijski posao ponovno će postati primamljiv? Najavljen rast plaća i poboljšanje radnih uvjeta

Danas, 19. rujna ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina su zajedno s predstavnicima reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u upoznali javnost sa stanjem policijske odore i tehnike te predstavili budući korake, piše se na službenim stranicama MUP-a.

Naime, tijekom jutra ministar Božinović je s najužim timom suradnika održao sastanak s predstavnicima reprezentativnih sindikata, i to, Sindikatom policije Hrvatske, Nezavisnim sindikatom djelatnika MUP-a i Sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika RH odnosno njihovim predsjednicima g. Jagićem, g. Lončarom i g. Plešom.

Ministar je sastanak održao s namjerom upoznavanja reprezentativnih sindikata koji djeluju u MUP-u s odlukama koje se odnose na povećanje koeficijenta plaće za policijske službenike te planiranim aktivnostima po pitanju opremanja policijskih službenika u odnosu na odore. Razgovaralo se također o svim poduzetim aktivnostima MUP-a po pitanju zanavljanja opreme nužne za nesmetani i siguran rad policije.

Odluka vodstva Ministarstva unutarnjih poslova o povećanju plaće policijskim službenicima proizašla je iz analize da policijski službenici imaju najniže koeficijente u odnosu na druge uniformirane službe.

Namjera je ministra Božinovića, kako je ranije najavljivao, materijalna briga za policijske službenike koji su ključni dio sigurnosti građana Republike Hrvatske.

Ministar je upoznao predsjednike sindikata kako njegov najuži tim intenzivno radi na procesima usmjerenim na poboljšanje plaće, opreme i odore za policijske službenike.

Iako u Ministarstvu unutarnjih poslova djeluju tri reprezentativna sindikata, ministar Božinović je i ostalim sindikatima, njih još šest, poslao jasnu poruku i otvorenost za razgovor po ovom pitanju.

– Ovom prilikom naglašavam da smo u suradnji s Ministarstvom financija uskladili proračun za 2018. godinu, a za povećanje plaća bilo je potrebno osigurati na godišnjoj razini 41.310.109,51 milijun kuna. Ista sredstva za povećanje plaća policijskih službenika su osigurana internom preraspodjelom na način da nisu dirana odnosno umanjena materijalna prava drugih policijskih službenika, rekao je ministar Božinović.

Rad policijskih službenika primarno je na terenu po svim uvjetima te se u otežanim uvjetima rada susreću s nizom rizičnih i nepredvidivih situacija, koje policijsku profesiju čine izuzetno opasnom.

Sadašnji koeficijent 0,776 povisio bi se na 0,8 – za 1172 policijska službenika, sadašnji koeficijent 0,825 na 0,85 – za 600 policijskih službenika i sadašnji koeficijent 0,8 – 0,85 za 5883 policijska službenika.

Osvrćući se na napise o nedovoljnom broju policijskih vozila ministar je izjavio kako će Ministarstvo do kraja godine imati više od 900 ophodnih osobnih vozila s policijskim obilježjima i više od 1400 civilnih osobnih automobila, 400 motora, 170 kombi vozila za privođenje (tzv. marica).

Prioritet je ovog vodstva Ministarstva unutarnjih poslova, da s novim stručnim suradnicima, uspješno provedu i realiziraju ranije neuspjele postupke javne nabave zbog čega su izvršene i određene kadrovske promjene. U idućih 60 dana, odnosno do kraja tekuće godine će se intenzivirati postupci ugovaranja i realizacije nabave prioritetno po pitanju radne odore, jednako tako i tehnike. Sveobuhvatno i strateški pristupamo svim segmentima nabave i opremanja koji se odnose na potrebe policijskih službenika. U najskorije vrijeme slijedi potpisivanje ugovora i realizacija nabave zimske policijske obuće.

Ministar je također naglasio kako je u proteklih devet mjeseci realizirano  51 posto planiranih sredstava te da je u tom području potreban daljnji predani angažman kako bi realizacija bila potpuna.  Posebno se osvrnuo na razmatranje nabavke nove puške domaće proizvodnje kao i jačanje IT opremljenosti Ministarstva unutarnjih poslova.

O svakom daljnjem napretku u realizaciji tog cilja obavijestit ćemo javnost i svoje reprezentativne sindikalne partnere, s kojima dijelimo zajednički cilj.

Iznoseći svoje mišljenje o svemu iznijetom predsjednici reprezentativnih sindikata su od reda pozdravili otvorene i konstruktivne razgovore kojima je novo vodstvo Ministarstva pristupilo u pogledu problema s kojima je suočena hrvatska policija na terenu.

Predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić naglasio je dogovor oko realizacije poboljšanja materijalnih, tehničkih i ostalih uvjeta zaposlenih u MUP-u budući je dobro poznato da je policajac ogledalo države, da policajac mora biti dobro zaštićen, opremljen i da sustav treba stajati iza policijskog službenika.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar izjavio je: Ministarstvo sluša, sluša što se dešava na terenu i koji su problemi ljudi. Ovo je reakcija na to slušanje. Mi, kao jedan od reprezentativnih sindikata smo zadovoljni s time. Znači, pomičemo granice. Vi ste svjedoci da smo se vraćali i unatrag kad je bila kriza, vrijeme je da krenemo naprijed i ovo je trenutak kada ćemo malo krenuti naprijed, nadamo se i još više. 

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenik i namještenika Boris Pleša naglasio je kako se radi o početku jedne kvalitetne suradnje koja će se realizirati kroz rad radnih skupina i nuđenje kvalitetnih rješenja te naglasio važnost dogovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...