Popularni američki znanstvenik Neil deGrasse Tyson: “Možda je kasno za gradove na obali, nestat će pod vodom”

Popularni znanstvenik Neil deGrasse Tyson rekao je u intervjuu za CNN da se nakon šteta koje su prouzročili uragani Irma i Harvey vidi kako su klimatske promjene toliko ozbiljno da se ‘možda nećemo moći oporaviti’.

Apelirao je na političare da prestanu gubiti vrijeme na rasprave oko toga jesu li klimatske promjene stvarne i da se fokusiraju na akcije koje će spriječiti još goru situaciju. Posebno ga je pogodilo pitanje oko savjetnika Ministarstva domovinske sigurnosti Toma Bosserta koji nije htio reći jesu li klimatske promjene utjecale na snagu uragana – iako to znanstveni dokazi sugeriraju, pišu 24sata.

– Pedeset inča kiše (127 cm) u Houstonu – rekao je i dodao kako je uragan veličine Floride jasno upozorenje.

– Što će trebati da ljudi shvate kako znanstvenici uče objektivne istine o prirodnom svijetu i da nam može biti bolje zbog tih spoznaja – upitao je Tyson i rekao kako nema strpljenja za one koji biraju studije koje odgovaraju njihovim uvjerenjima.

A što se tiče klimatskih promjena, imamo cijeli sustav istraživanja koja ukazuju na isti smjer, rekao je i dodao da ne vjeruje kako se još raspravlja o tome postoje li one, umjesto da se protiv njih borimo.

 – Kad se političari svađaju oko toga što je znanstvena istina, ništa se ne napravi. Radije bi da priznaju što je znanstvena istina i da se potom raspravljaju o daljnjim potezima – poručio je.

No, dodao je i kako se brine da se možda nećemo moći oporaviti jer su naši najveći gradovi na obalama oceana i mora.

– Kako dolaze oluje i diže se razina mora, oni su prvi na meti. Nemamo civilizaciju koja ima sposobnost da podigne grad i preseli ga 30 kilometara u unutrašnjost. Stvari se događaju brže nego stižemo reagirati i to može imati ogromne ekonomske posljedice – kaže Tyson.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...