Posjetili smo Maraskinu plantažu Vlačine; Crnjac: “Berba je bila rekordna”, Klanac: “Širit ćemo plantažu, ali i Amarena brend”

Za sve ljubitelje proizvoda tvrtke Maraske, posjetili smo plantažu Vlačine, najveću pojedinačnu  plantažu višnje maraske u Europi, s preko 95 tisuća stabala raspoređenih na 200 ha zemljišta. Ova sorta odlično se prilagodila škrtom tlu zadarskog zaleđa (ranije i otoka) u kojemu se uzgaja još od 14 st. , točnije, od prvih pisanih tragova i smatra se autohtonom vrstom. Višnja maraska je od davnina prepoznata kao ”lijek i hrana”.

Među ostalim mediteranskim kulturama višnja maraska ističe se ponajprije iznimnom kakvoćom ploda i visokim postotkom suhe tvari što je čini vrhunskom sirovinom za proizvodnju pića, hrane i nutraceutskih proizvoda. Višestoljetna tradicija proizvodnje alkoholnih pića od višnje maraske, ali i prepoznatljivost brendova kao što su Amarena, Cherry Brandy i osobito Zadarski Maraschino, proslavile su ime višnje maraske i Zadar diljem svijeta.

Tvrtka Maraska d.d. ponosni je baštinik dugogodišnje tradicije proizvodnje pića na bazi višnje maraske i misija tvrtke je oplemenjivanje i pretvaranje visokovrijednih plodova višnje maraske u kvalitetne proizvode. Ovom prigodom razgovarali smo s mag. ing. agr. Vjekoslavom Crnjacom, agronom na plantaži i Marinom Vrlikom, voditeljem plantaže Vlačine u Zemuniku Donjem.

Ove godine smo imali rekordnu berbu. Prinos je bio blizu 100 vagona, što je oko milijun kilograma višnje maraske. Izuzetno smo zadovoljni s prinosom i kvalitetom. Vegetacijska godina je bila jako bogata sunčanim periodima što pospješuje kvalitetu suhe tvari i ploda. Karakteristično za višnju marasku da na području Ravnih Kotara daje značajno bolju kvalitetu nego na drugim područjima. Za Zadar, u geografskom smislu, specifično je što je sam početak Dalmacije, gdje imamo kombinaciju mediteranske klime i hladnog vjetra koji se spušta s Velebita. Od ubranih plodova dobili smo vrhunski koncentrat izvrsnih organoleptičkih svojstava. Bez vrhunske sirovine ne možemo dobiti ni vrhunski krajnji proizvod što je jako značajno za proizvodnju Amarene, Maraschina, Cherry Brandyja i svih ostalih proizvoda na bazi višnje maraske. Višnja maraska je naša glavna sirovinska baza, ono što nas razlikuje od konkurencije i što nam daje kompetitivnu prednost na tržištu, istaknuo je mag. ing. agr. Vjekoslav Crnjac.

Na plantaži Vlačine, nakon berbe koja je završila početkom srpnja, do početka rujna odvijala se priprema terena i mehanizacije za jesensko – zimske radove na plantaži: zaštita biljaka, strojna rezidba, kultiviranje, rezidba na plod i jesenska gnojidba. Sve navedene agrotehničke mjere obavljat će se tijekom jeseni i zime sve do proljeća kada početkom travnja započinje cvatnja što podrazumijeva početak nove vegetacijske godine.

Zbog same veličine plantaže koja se prostire na preko 200 hektara, radovi kreću ranije nego što je to uobičajeno na manjim voćarskim nasadima s namjerom da se sve stigne obaviti na vrijeme, te se upravo zbog toga svi agrotehnički zahvati rade isključivo sa strojnom mehanizacijom. Jedino kod rezidbe na plodnost radnici rade ručnu korekciju krošnje. Ručna rezidba je vrlo važna zbog kvalitete ploda i formiranja krošnje koja olakšava strojnu berbu. Višnja maraska je kultura koja ne zahtijeva mehaničko i kemijsko prorjeđivanje cvjetova već je zgodnije staviti košnice kako bi se pospješilo bolje oprašivanje cvjetova. Za vrijeme cvatnje bitno je da ne bude puno kiše i bure koja suši njušku tučka te time onemogućuje prihvat polena koji oprašuje cvijet. Imamo izuzetnu suradnju s lokalnim pčelarima na obostranu korist. Potom, stižu proljetni radovi u voćnjaku koji se moraju obaviti što kvalitetnije i bolje kako bi imali dobar prinos i kvalitetu ploda za vrijeme berbe. Berba na plantaži od 200 hektara  ove veličine nezamisliva je bez upotrebe strojne mehanizacije. Za berbu koristimo dva kombajna i četiri tresača. Berba traje otprilike petnaestak dana. Uz navedenu mehanizaciju na terenu imamo minimalno 50 berača da bi se berba mogla nesmetano odvijati, kazao je Crnjac.

U tvrtki Maraska d.d. rade na novim projektima i planiraju širiti plantažu Vlačine.

Planiramo svakako širiti plantažu. Iz godine u godinu radimo sve više na Amarena brendu, glavnom brendu po čemu smo najviše poznati. Svakako se nadamo da ćemo u budućnosti našu plantažu obogatiti dodatnim sadržajima, poput jednog reprezentativnog edukacijsko-ugostiteljskog objekta čime bi plantažu otvorili za javnost kroz dodatnu turističku ponudu organiziranih posjeta i degustacija, raznih promocija i evenata. Htjeli bi da se naši gosti, a i domaće stanovništvo upoznaju s plantažom, višnjom maraskom te stručnim i obrazovanim kadrom koji kvalitetno i kontinuirano rade na održavanju voćnjaka. Htio bi još naglasiti da od prošle godine višnju marasku koristimo kao bazu za Amarena džem, novi proizvod na tržištu kojeg su potrošači izvrsno prihvatili. Naši planovi su širiti Amarena brend i na sve ostale proizvode kao što su kompot, kandirane višnje i preljevi, naglasio je Marko Klanac, iz Odjela marketinga  Maraske d.d.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...