Neće biti protokolarni

Predsjednica dogovorila sastanke s Vučićem i Putinom

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će se u razdoblju do kraja godine u vanjskoj politici politici koncentrirati na odnose s BiH i Srbijom, a sredinom listopada namjerava posjetiti Rusiju gdje bi se trebala sastati i s Vladimirom Putinom, doznaje tportal od visokog izvora s Pantovčaka.

Iako se već u medijima pisalo da je sastanak s presjednikom Srbije aleksandrom Vučićem dogovoren to ipak nije do kraja istina. Točno je da se sastanak dogovora, ali nije još sve definirano. Kako se doznaje s Pantovčaka predsjednica želi da to bude sastanak na kojem će se dogovoriti neka konkretna rješenja da određena pitanja, a ne da bude tek protokolarnog karaktera.

Sredinom listopada Grabar-Kitarović putuje u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom. To ne znači, kazao je izvor, odustajanje od hrvatske podrške Ukrajini na njezinom integracijskom putu, ali odnose s Rusijom nužno je održavati.

U Rusiji bi predsjednica trebala razgovarati i o situaciji u Agrokoru čiji su najveći vjerovnici ruske banke. Ne očekuje  se da će problem biti rješen na jednom sastanku, ali će se barem u izravnim razgovorima sa službenom Moskovom doznati što misli službena Moskva. Također će na stolu biti rješenje problema rafinerije u Bosanskom Brodu. Kako se doznaje ruska strana je sprema krenuti u plinifikaciju rafinerije, ali je potreban dogovor svih zainteresiranih strana što nije uvijek lako u BIH.

Zbog navedenih aktivnosti Grabar-Kitarović neće s premijerom Andrejom Plenkovićem ići u New York na Opću skupštinu UN-a, iako je to bilo planirano već će u SAD putovati najvjerojatnije nakon posjeta Rusiji.

U pogledu odnosa s BiH, izvori s Pantovčaka naglašavaju nužnost reforme izbornog zakona, i nastavak europske integracije, što je brana protiv jačanja islamskog radikalizma u toj zemlji za koji već postoje brojni pokazatelji.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar