Predsjednica dogovorila sastanke s Vučićem i Putinom

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će se u razdoblju do kraja godine u vanjskoj politici politici koncentrirati na odnose s BiH i Srbijom, a sredinom listopada namjerava posjetiti Rusiju gdje bi se trebala sastati i s Vladimirom Putinom, doznaje tportal od visokog izvora s Pantovčaka.

Iako se već u medijima pisalo da je sastanak s presjednikom Srbije aleksandrom Vučićem dogovoren to ipak nije do kraja istina. Točno je da se sastanak dogovora, ali nije još sve definirano. Kako se doznaje s Pantovčaka predsjednica želi da to bude sastanak na kojem će se dogovoriti neka konkretna rješenja da određena pitanja, a ne da bude tek protokolarnog karaktera.

Sredinom listopada Grabar-Kitarović putuje u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom. To ne znači, kazao je izvor, odustajanje od hrvatske podrške Ukrajini na njezinom integracijskom putu, ali odnose s Rusijom nužno je održavati.

U Rusiji bi predsjednica trebala razgovarati i o situaciji u Agrokoru čiji su najveći vjerovnici ruske banke. Ne očekuje  se da će problem biti rješen na jednom sastanku, ali će se barem u izravnim razgovorima sa službenom Moskovom doznati što misli službena Moskva. Također će na stolu biti rješenje problema rafinerije u Bosanskom Brodu. Kako se doznaje ruska strana je sprema krenuti u plinifikaciju rafinerije, ali je potreban dogovor svih zainteresiranih strana što nije uvijek lako u BIH.

Zbog navedenih aktivnosti Grabar-Kitarović neće s premijerom Andrejom Plenkovićem ići u New York na Opću skupštinu UN-a, iako je to bilo planirano već će u SAD putovati najvjerojatnije nakon posjeta Rusiji.

U pogledu odnosa s BiH, izvori s Pantovčaka naglašavaju nužnost reforme izbornog zakona, i nastavak europske integracije, što je brana protiv jačanja islamskog radikalizma u toj zemlji za koji već postoje brojni pokazatelji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...