Proglašena elementarna nepogoda uzrokovana požarima na velikom dijelu Zadarske županije

Župan Zadarske županije Božidar Longin donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane požarima za područje Grada Benkovca, Općine Lišane Ostrovičke, Općine Sv. Filip i Jakov te naselja Vrana na području Općine Pakoštane, piše na službenim mrežnim stranicama Zadarske županije.

Temeljem izvješća gradskog i općinskih povjerenstava, te Povjerenstva za procjenu elementarnih šteta od nepogoda Zadarske županije, župan proglašava elementarnu nepogodu za navedeno područje. Elementarna nepogoda uzrokovana razornim požarima koji su poharali navedeno područje u razdoblju od 21. kolovoza do 27. kolovoza 2017. godine izazvala je značajne štete, a posebno na šumskim površinama i trajnim nasadima.

– Budući da se radi o elementarnoj nepogodi koja je posljedica požara, kao početak elementarne nepogode smatra se dan proglašenja elementarne nepogode, te iz istog razloga od dana proglašenja elementarne nepogode započne teći rok od osam dana u kojem se moraju zaprimiti prijave šteta. Štetu je gradskom ili općinskom povjerenstvu obavezna prijaviti fizička i pravna osoba koja je istu štetu pretrpjela. Štete prijavljene nakon tog roka neće se uzimati u obzir, osim u opravdanim slučajevima, rekao je predsjednik županijskog Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Davor Lonić.

Šteta se prijavljuje na obrascima propisanim Metodologijom za procjenu štete od elementarnih nepogoda (NN 96/98). Štetu kod pravnih osoba procjenjuje Povjerenstvo pravne osobe, koje je imenovano od strane Županijskog povjerenstva, a na prijedlog pravne osobe.

– Obveza je Općinskih i Gradskih povjerenstava štete u poljoprivredi u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja elementarne nepogode unijeti u Online Registar šteta u poljoprivredi. Štete koje se ne unesu kroz online sustav Registra, županijsko povjerenstvo nije u mogućnosti niti tehnički potvrditi, a državno povjerenstvo takve štete neće priznati, dodao je Lonić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...