Prometni stručnjak Željko Marušić: “Pod hitno treba sankcionirati nošenje slušalica u prometu”

Stradavanje djece i mladih koji stradavaju sa slušalicama u ušima po cestama i željezničkim prugama u Hrvatskoj, ne primjećujući ništa oko sebe, prevršilo je svaku mjeru. Neslužbeno se u medijima navodi da je 14-godišnji dječak, koji je u četvrtak smrtno stradao u naletu vlaka na tračnicama u Jastrebarskom, također imao slušalice u ušima.

Iako se o korištenju slušalica govori kao o vrlo opasnoj stvari i za pješake i bicikliste koji sudjeluju u prometu, godinama se na tom polju ništa ne mijenja. Kazni nema, a mladi i djeca i dalje ginu, piše Glas Slavonije.

Zakon prilagoditi

Najgore je u cijeloj priči to što se, iz pijeteta prema smrtno stradalima, pogotovo najmlađima, nikada u rezultatima očevida službeno ne govori da su imali slušalice u ušima, pa se kao uzrok nesreće u kojoj su stradali navede drugi uzrok nesreće i sva se krivnja prebaci na vozača vlaka ili automobila, primjerice neprilagođena brzina vozila koje ih je udarilo i slično.

Prometni stručnjak Željko Marušić kaže da su slušalice u ušima najmlađih, ali i svih drugih osoba koje sudjeluju u prometu, užasan problem.

– To treba hitno sankcionirati. Ne možeš biti u blizini pruge i prelaziti ju sa slušalicama, niti možeš tako hodati po pješačkom prijelazu ili cesti. Problem je u manjkavom zakonu koji se nije prilagodio današnjim uvjetima. Treba biti odgovoran i fleksibilan i uključiti promjene u društvu u zakonodavstvo. Prije 50 godina nismo imali taj problem, a zakoni su i dalje isti, kaže prometni stručnjak.

Kako dalje dodaje, treba početi kažnjavati kretanje u prometu sa slušalicama u ušima, ponajprije da bi se spriječila daljnja stradavanja.

– Mora se zabraniti pješacima da se kreću preko pružnih prijelaza i prugama sa slušalicama. Također, to se treba zabraniti i pješacima koji se kreću pješačkim prijelazima i po cestama, ali i biciklistima. Ovo je postala prava pošast i treba uvesti kazne od 500 kuna. Nije stvar u kažnjavanju, već u tome da bi se i na taj način spasili životi, dodao je Željko Marušić.

Ništa bolja situacija nije ni s korištenjem mobitela ostalih sudionika u prometu, za vrijeme vožnje.

Tako je hrvatska policija u protekle dvije godine ispisala nevjerojatnih 75.596 kazni vozačima koji su u vožnji koristili mobitele. U 2015. godini zbog korištenja mobitela dok su vozili kažnjeno je 38.960 vozača, a lani nešto manje – 36.636.

Voze i surfaju po FB-u!

I Hrvatski autoklub (HAK) upozorio je na opasnosti korištenja mobitela u vožnji. Nakon istraživanja HAK-a, koje je provedeno prošle godine, istaknuto je, između ostaloga, da je tipkanje na mobitel tijekom vožnje velika opasnost. “To nisu samo SMS-ovi nego i korištenje društvenih mreža i e-mailova preko tzv. pametnih telefona. U istraživanju smo uočili kako oko 10 posto vozača koristi mobitel tijekom vožnje, a dva posto tipka na njih”, rekao je pri predstavljanju rezultata istraživanja voditelj projekta Krešimir Viduka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...