Prvi podaci o poslovanju Konzuma za kojeg se traži slamka spasa

Među prvih deset najvećih maloprodajnih lanaca lani nije bilo promjena u poretku, a prvi put nakon sedam godina povećan je tržišni udjel malih trgovaca, pokazalo je istraživanje koje je provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, piše Tportal.

Trgovci obuhvaćeni istraživanjem u 2016. godini ostvarili su prihod od 33,9 milijardi kuna, što znači da je tržište trgovine na malo obilježio slabije izražen trend rasta u odnosu na godinu ranije. Rast prihoda imao je 31 poduzetnik, dok ih je 19 zabilježilo pad.
Prvih deset trgovaca na malo (Konzum, Lidl, Plodine, Kaufland, Tommy, Spar, Billa, Studenac, KTC, NTL) u 2016. je imalo zbirni prihod od 27,85 milijardi kuna, što u odnosu na 2015. nominalno predstavlja rast od 584 milijuna kuna odnosno 2,1 posto.

Zanimljivo je da je analiza obuhvatila i podatke o prihodima Konzuma, iako prošlogodišnja financijska izvješća za Agrokorove kompanije još nisu javno objavljena zbog opsežne revizije podataka. Iz AZTN-a su nam pojasnili da je riječ o anketnim podacima, koji se u prvom kvartalu prikupljaju od svih trgovaca. Pritom napominju da se ne uzimaju u obzir svi prihodi, nego samo prihodi od prodaje hrane, pića i higijenskih proizvoda za domaćinstvo.

Prema prikupljenim podacima, poredak najvećih trgovaca u 2016. godini je isti kao godinu ranije. Konzum je zadržao vodeće mjesto unatoč blagom padu prihoda. Pritom se napominje da je Konzum u 2016. godini imao 61 prodajno mjesto, odnosno oko sedam tisuća kvadratnih metara manjeneto prodajne površine u odnosu na godinu ranije, što je svakako imalo utjecaja na smanjenje njegovog tržišnog udjela.

Međutim, s obzirom na rezultate poslovanja, došlo je do promjena u visini tržišnih udjela pa su, primjerice, Konzum i Plodine neznatno smanjili tržišni udio, dok su ih drugi, poput NTL-a, Lidla i Kauflanda, povećali.

Trgovci u uzorku su u odnosu na godinu ranije povećali broj maloprodajnih mjesta za dva posto (72 prodajna mjesta više). Najviše je bilo novih malih prodavaonica (51), 16 supermarketa i četiri hipermarketa. Izrazito dominira kupovina u prodajnim mjestima velikog formata, u kojima je ostvareno 70 posto ukupnog prihoda. Tako je prodajom u supermarketima ostvareno 47 posto, a u hipermarketima 23 posto od ukupne prodaje. Uz manje oscilacije, riječ je o nastavku višegodišnjeg trenda.

Prihodi su rasli u sva četiri tipa prodajnog mjesta, a najviše – pet posto – u malim prodavaonicama do 100 četvornih metara bez upotrebe potrošačkih košarica, kojih je i najviše u ukupnom broju prodajnih mjesta. Supermarketi bilježe rast od tri posto, a hipermarketi dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Za razliku od 2015. godine, u kojoj su najviše rasli prihodi hipermarketa, uočljiv je trend porasta prometa u prodavaonicama ‘u susjedstvu’, koje su prvi izbor potrošača. U tom svjetlu treba cijeniti i podatak da neto prodajna površina u 2016. godini bilježi trend rasta upravo u malim prodavaonicama i supermarketima, dok je pad zabilježen u samoposlugama i, nešto blaže, u hipermarketima.

Djelatnost trgovine na malo u 2016. obilježilo je tek jedno manje preuzimanje izravnog konkurenta na tržištu, kojim je Lonia iz Kutine preuzela dodatnih 20 prodajnih mjesta Dinove-Dione, a najveća dinamika na tržištu se očitovala u preuzimanjima na regionalnim razinama i to uglavnom manjih lokalnih trgovaca.

Tako su Istarski supermarketi iz Poreča u 2016. od drugih trgovaca preuzeli 28 prodajnih mjesta, Trgostil iz Donje Stubice preuzeo je osam prodajnih mjesta od Zaprešićanke i jednu od Dinove-Dione, Prehrana Trgovina je uzela u najam jednu trgovinu, Puljanka je zakupila tri samoposluge u Istarskoj županiji, Mlin i pekare iz Siska su preuzele pet prodajnih mjesta Papuka iz Našica i 13 od drugih manjih lokalnih trgovaca, dok je NTL d.o.o.preuzeo 16 prodajnih mjesta (većinom od fizičkih osoba i manjih trgovaca na malo – pravnih osoba) itd.

Upravo zbog tih promjena neki su lokalni i regionalni trgovci imali rast prihoda zamjetno veći nego što su to zabilježili najveći među top 10 trgovaca. Time je nastavljen pozitivan trend iz prethodnog razdoblja jer manji trgovci pokazuju žilavost te uspijevaju bilježiti rast u konkurentskom okružju.

To proizlazi iz pokazatelja trenda koncentriranosti tržišta. U 2016. godini je prvi put nakon sedam godina zabilježen blag pad pokazatelja koncentriranosti tržišta temeljem ostvarenih tržišnih udjela prvih deset trgovaca na malo. Tako CR10 iznosi 82,1, u usporedbi s 82,4 u prethodnoj godini. Također, taj trend pada proizlazi i u slučaju pokazatelja koncentriranosti prvih pet trgovaca na malo, jer je CR5 iznosio 65,1, u odnosu na 65,3 u 2015. godini.

Konkretno, prvih pet poduzetnika drži nešto manje od dvije trećine, a prvih deset poduzetnika nešto više od četiri petine ukupnog tržišta.

Pokazatelji o usporavanju rasta prihoda od maloprodaje ostvareni u 2016., uzimajući istovremeno u obzir određeni rast parametara poput broja prodajnih mjesta i broja prodajnih kvadrata, ukazuju na jačanje tržišnog natjecanja te posredno na pad cijena u maloprodaji za krajnje potrošače.

Istraživanje je provedeno na uzorku od ukupno 51 poduzetnika, koji po ostvarenim prihodima predstavljaju najznačajnije poduzetnike koji djeluju na mjerodavnom tržištu trgovine na malo mješovitom robom.

Istraživanjem nisu obuhvaćeni trgovci koji tu djelatnost obavljaju temeljem Zakona o obrtu. Također, istraživanjem nisu obuhvaćena prodajna mjesta čija primarna djelatnost nije prodaja prehrambenih proizvoda, primjerice benzinske postaje ili drogerije te prodajna mjesta koja su specijalizirana za prodaju pojedine grupe prehrambenih proizvoda (pekarnice, mesnice itd.).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...