razmjena iskustava i znanja

Radionica „Uporaba helikopterskih snaga u kopnenim operacijama“ u Zemuniku

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

U vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, danas u petak 29. rujna 2017. završila je petodnevna stručna radionica „Uporaba helikopterskih snaga u kopnenim operacijama“, a u organizaciji i provedbi radionice sudjelovali su pripadnici Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništva specijalnih snaga i Glavnog stožera OS RH te predstavnici bilateralnog partnera SAD iz Nacionalne garde Minnesote.

Pored stručnih predavanja za sudionike Nacionalne garde Minnesote, organiziran je i metodički let helikopterima OH-58 D Kiowa Warrior u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze.

Ovo je druga radionica iz područja uporabe helikopterskih postrojbi u kopnenim operacijama koja je organizirana u Oružanim snagama RH od nabavke i opremanja HRZ i PZO sa helikopterima Kiowa Warior.

Ciljevi radionice su dostizanje interoperabilnosti Oružanih snaga RH u savezničkom okružju, potpora u dostizanju NATO-ovih ciljeva sposobnosti te potpora izradbi Doktrine uporabe helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior u kopnenim operacijama.

Sudionici radionice su uz razmjenu iskustava i znanja razmatrali i pitanja u područjima uporabe helikoptera u napadnim operacijama iz zraka zajedno sa kopnenom vojskom kao i mogućnostima uporabe helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior u združenoj vatrenoj potpori, napadnim aktivnostima, izviđanju i potpori zapovijedanja i nadzora.

Radionica je pripremljena i provedena na taktičkoj razini dok će u budućnosti slične radionice imati karakter operativne razine, a cijeli ciklus radionica organizira se uz potporu Vlade SAD-a.

 

 

Ostavi komentar koristeći Facebook