Srpski vojnik iz Benkovca: “12 dana nismo znali da se dogodila Oluja; Pobjegli smo kad smo vidjeli šahovnicu nad Kninom”

Mladen Šorgić Tigar (56), metalostrugar iz Benkovca, kasnije vojnik i izbjeglica, danas stanovnik Srpskog Miletića u Bačkoj, jedan je od zadnjih srpskih vojnika koji je napustio Krajinu tijekom akcije Oluja 1995. godine. On i njegovi suborci više od 20 dana nisu uopće znali da se Oluja dogodila. Proveli su pod oružjem u Hrvatskoj 12 dana i još devet u Bosni, dok nisu stigli u Banja Luku i saznali što se dogodilo.

– Bila je neka čudna tišina nad Krajinom, popeli smo se na vrh Klekovaču da vidimo što se događa, kad na kninskoj tvrđavi vijori se šahovnica. Bili smo u šoku. Šahovnica je značila da je Knin pao, ali što je bilo s Krajinom, nismo znali. Moja borbena grupa od pet vojnika imala je specijalne zadatke na čuvanju promatračnica po Dinari i bili smo odvojeni od svih. Kretali smo se po šumama i gorama, teren smo odlično poznavali. Hranili smo se na terenu, a samo kad smo po kuririma dobivali pozive za nove zadatke išli smo u jedinicu. Baš u zadnje vrijeme nas nitko ništa nije obavještavao, priča Šorgić za Blic, kako prenosi Express.

Kaže da su, čim su ugledali šahovnicu na Kninom, odmah su krenuli za Bosnu.

– Išli smo planinama, zaobilazeći sela i gradove, prošli smo kraj Livna, Grahova, Petrovca… To je trajalo danima jer smo hodali samo noću, a danju smo se skrivali po šumama. U Banja Luku smo stigli 26. kolovoza i tu smo prvi put čuli priču o porazu vojske i egzodusu naroda, prisjeća se Šorgić.

U Srbiji se oženio i sa suprugom otišao živjeti u Bačku.

– Živimo u velikoj neimaštini i ne znam više kako preživljavamo, valjda po inerciji. Zdravlje mi je loše, imamo dvoje djece, sve smo izgubili, a ništa nismo dobili. Čak i kuća u kojoj živimo pripada UNHCR-u i ako je ne isplatimo, morat ćemo se seliti, kaže Šorgić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...