Stiglo 15 misterioznih signala iz svemira, znanstvenici nemaju pojma što znače

Znanstvenici iz projekta za traženje inteligentnog života u svemiru “Breakthrough listen” uhvatili su zasad misteriozni radio signal iz patuljaste galaksije udaljene od Zemlje čak tri milijarde svjetlosnih godina. Misterioznosti signala posebno pridonosi to što je riječ o signalu koji se ponavlja. Prvi put registrirali su ga 2. studenog 2012. Ponovio se 2015., da bi prošle godine znanstvenici konačno detektirali izvor, galaksiju tako malu da joj masa iznosi samo jedan posto Mliječnog puta, javlja Express.

“Breakthrough listen” koristio je instrumente Green Bank Telescope u Zapadnoj Virginiji u nedjelju 27. kolovoza kad je odjednom uhvatio 15 izboja signala na frekvencijama između 4 i 8 GHz.

Vrlo je sumnjivo kako se pojedini izboji mogu pojaviti bilo gdje u tako širokom rasponu frekvencija, a svaki pojedini izboj pokrio je relativno uzak frekvencijski prostor – kazao je za New Scientist Peter Williams s Harvarda.

Jedva čekam vidjeti tko će za ovo ponuditi neko dobro objašnjenje – kazao je.

Razlog za ovakvu izjavu tog stručnjaka su moguća objašnjenja koja se poluslužbeno pojavljuju. Jedno može biti da je riječ o neutronskoj zvijezdi, izrazito masivnom ostatku umiruće zvijezde koji rotira ekstremno brzo, a koja bi imala ekstremno znažno magnetno polje. Problem je, međutim, u tome da takvu neutronsku zvijezdu nije za očekivati u tako minijaturnoj galaksiji, smatra dobar dio znanstvenika.

Naravno da je jedno od špekulativnijih objašnjenja ono da bi mogla biti riječ o izboju usmjerene energije kakve vanzemaljske civilizacije za pogon svemirske letjelice. Riječ je o konceptu svemirske letjelice na jedro, pogonjeno usmjerenim visokoenergetskim snopom svjetla. No, tako od tako “hrabrih” eksplicitnih tvrdnji svi se ograđuju.

Tako je, primjerice, znanstvenica Emily Petroff s nizozemskog Instituta za radio astronomiju Institute for Radio Astronomy na Twitteru otvoreno napisala: “Da budemo jasni, mi ne znamo što uzrokuje te brze izboje radiosignala koje opažamo i ne mislimo da to ima veze s vanzemaljcima.”

Ovakvi signali mogli bi inače biti posljedica kakve svemirske prirodne pojave, silovite, poput supernova, eksplodirajuće zvijezde pri kraju svog životnog puta. No, u tom slučaju signal se ne bi ponavljao. Udaljenost patuljaste galaksije kao izvora signala također je intrigantna.

U trenutku kad su ovi signali nastali na Zemlji nije postojao baš nikakav oblik života složeniji od jednostaničnih organizama, a prošla je još cijela jedna milijarda godina dok nisu nastali najprimitivniji oblici višestaničnih oblika života na našem planetu.

Projekt “Breakthrough listen” inače promatra milijun zvijezda najbližih Zemlji, skenira kompletno središte naše galaksije, a osmatra i stotinjak galaksija. Aparatura kojom projekt raspolaže nevjerojatne je snage. U stanju je registrirati signal energije poput malo jače kućne žarulje na udaljenosti od 250.000 svjetlosnih godina. A da je projekt krajnje ozbiljna stvar pokazuje i to što je inicijativa prikupila 100 milijuna dolara za financiranje rada tijekom 10 godina. Kako signal nazvan FRB 121102 zvuči možete čuti na snimci ispod. Ali ne očekujte nikakvog Mozarta ili bilo što uhu posebno ugodno, javlja 24sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...