Štimac: “Reprezentaciji smeta medijski linč na Modrića i višesatno sjedenje u sudnici”

Bivši izbornik nogometne reprezentacije, nekoć i kandidat za predsjednika HNS-a Igor Štimac gostovao je u RTL-u Danas govorivši o puno otvorenih tema nastalih nakon poraza reprezentacije u Turskoj, pišu Vijesti.hr. Videoprilog dostupan je na mrežnim stranicama RTL-a.

Gospodine Štimac, postoje li razlozi za smjenu Ante Čačića, Vas su svojedobno smijenili nakon dva poraza?

Apsolutno ne postoje. Reprezentacija se nalazi na prvom mjestu, s najboljim izgledima u našoj grupi za plasman na SP. Sukladno tome, ne vidim razlog da stvaramo dodatne pritiske na izbornika i igrače jer oni su najmanje krivi za ovakvu situaciju, odnosno za jedan poraz.

Kada Modrić kaže izgubili smo naboj, tko je onda kriv za to?

Treba razjasniti pitanje naboja. To nije nešto što unosite u tijelo i glavu kroz namirnice koje apsorbirate tijekom dana, to je nešto čime ste okruženi. Okruženje donosi naboj. Sve lijepe stvari koje se događaju unutar reprezentativnog okruženja, ljubav koja vam se pruža, medijski napisi, sve to može imati efekt na stvaranje naboja ili izostanka istog.

I Savez i izbornik spominju loše uvjete u hrvatskom nogometu, medijski linč kao razloge za lošu atmosferu. Koliko su oni odgovorni za to?

Sam predsjednik je najviše kriv za to. U svoje vrijeme sam kao izbornik najviše radio na tome da se reprezentacija vrati narodu, s otvorenim treninzima, odlascima po čitavoj Hrvatskoj, silnim posjetima onima kojima je pomoć potrebna. On se apsolutno medijski zatvorio. Tu i tamo se dogodio neki otvoreni trening, ali izostankom medijskih kontakata i osnivanjem HNTV-a razumije se zašto postoji medijska netrpeljivost prema HNS-u i svima koji tamo sjede.

Sigurno ne pomaže to što ključni igrači poput Lovrena i Modrića uoči utakmica satima svjedoče na suđenju Zdravku Mamiću? 

Slažem se. To je isto jedan dio o kojem treba pričati. Nikako nije dobro i ne može reći da su to igrači koji se mogu maksimalno koncentrirati na napore ako dan prije sjede u sudnici tri, četiri sata odgovarajući na neugodna pitanja.

Izjavili ste – ako smijene Čačića, učinit ćete sve da ponovno pokušate promijeniti odnose u savezu. Što to znači?

Nemam apsolutnih nikakvih aspiracija na bilo kakvu funkciju u hrvatskom nogometu. Ne bi ni sebi ni svojoj obitelji poželio u budućnosti takvu izloženost. Javio sam se iz razloga što dobro poznajem situaciju. Bio sam dio priče, znam gdje su problemi i kako ih riješavati. Reprezentacija je jedno, a HNS sasvim druga stvar. Ljudi trebaju razlučiti: uspjesi reprezentacije i izbornika ne pripadaju predsjednicima saveza. To su samo njihovi uspjesi i uspjesi navijača.

Da budemo konkretniji, želite li naslijediti Čačića ili Šukera? 

Ni jedno ni drugo. Poželio bih sreću svakome tko to želi. Međutim, bez politike koja odlučno mora stati u obranu hrvatskog sporta i nogometa – neće biti sreće. Vrijeme je da politika uzme konce u svoje ruke. Poštivanje i donošenje zakona, to je svakako nužno.

A što ako izbornik Čačić i Davor Šuker ipak odvedu vatrene u Rusiju, trebaju li ostati? 

Izbornik svakako mora ostati jer on je taj koji je vodio momčad do uspjeha. Ponovit ću, predsjednik Saveza neće imati nikakve veze s tim uspjehom, već je njegovo raditi na razvoju nogometa, a s te strane možemo reći da nije napravljeno ništa, osim novih ureda za predsjednika i zaposlenike Saveza. Svi oni koji vode Savez moraju polagati račune, i za huliganske nerede, antagonizam sjevera i juga…

Koga vidite na poziciji predsjednika Saveza?

Jasan je put kojim se dolazi do te pozicije. Onaj tko aspirira na takvu funkciju mora biti dio županijskog saveza, koji će ga delegirati kao kandidata, mora skupiti određenu podršku i lobirati sa svojom programom da ga se izabere za predsjednika.

Koji bi rezultat Čačićeva Hrvatska mogla ostvariti u Rusiji?

I ’98. se moglo dogoditi da se ne plasiramo. Utakmica protiv Japana je bila jako teška, sreća je bila na našoj strani. Vjerujem da će izbornik i igrači dati svoj maksimum. Sreća prati hrabre, ako svi budemo pozitivniji prema igračima, tada će oni davati svoj maksimum.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...