Stiže još opasniji soj gripe, a cjepiva je premalo?; Lani je u Hrvatskoj od nje umrlo 27 ljudi

Čak 27 umrlih i 51 tisuća laboratorijski dokazanih slučajeva, rezime je prošle sezone gripe. Lanjska godina bilježila je najveći broj umrlih od ove sezonske virusne bolesti. Ovakve katastrofalne posljedice rezultat su virusa koji je mutirao. No, unatoč tome što je mutacija prošla jednu sezonu, stručnjaci upozoravaju da bi ova godina mogla imati bitno veće i ozbiljnije razmjere.

– Gripa je nepredvidljiva bolest tako da se ništa ne može tvrditi sa sigurnošću. No, gledamo li povijest i prikupljene podatke, da se zaključiti da nakon sezone kada se prvi put javio neki soj, sljedeća sezona može biti još gora. Najbolji primjer, što ga se svi sjećamo je pandemijska, popularno nazvana “svinjska” gripa – kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ. Također, napominje kako se, iako je dokazanih oboljenja bilo 51 tisuća, ta brojka može slobodno pomnožiti s tri jer ne odu svi k liječniku nego prebole bolest kući. Jedina, zaštita, upozorava Draženović, jest cijepljenje, piše Jutarnji.hr.

– Može netko imati dobar imunitet, ali gripa je jača od imuniteta. Potpuno je jasno da je za kronične bolesnike, starije od 65 godina i zdravstvene djelatnike cjepivo nužno i često od životne važnosti – kaže Draženović.

Ove godine naručeno je 310 tisuća doza cjepiva, što je za 30 tisuća više nego lani. Naime, prošle godine cjepivo je “planulo” u rekordnom roku, a nakon takvih situacije godinu nakon se naručuje u pravilu deset posto više doza. Unatoč većem broju naručenog cjepiva, Draženović smatra da to nije dovoljno.

– Naravno da to nije dovoljno jer bi populacija trebala biti procijepljena, a to znači milijun i 200 tisuća ljudi. Čista logika je u pitanju. Imamo 800.000 tisuća starijih od 65 godina, 250 tisuća je astmatičara, 250 tisuća dijabetičara, a tu su i druge rizične skupine te zdravstveni djelatnici – kaže Draženović.

Onima koji nisu u rizičnim skupinama zapravo ostaje malo cjepiva. Jer za njih nije predviđeno, ali niti ne pokazuju interes.

– Cjepivo je besplatno za rizične skupine, ali kada bi se ostali htjeli cijepiti, naručilo bi se i za njih.Inače se može kupiti u ljekarnama određena količina cjepiva koje se odnese liječniku primarne zdravstvene zaštite – kaže Draženović koji smatra da bi bilo dobro cijepiti djecu jer nemaju apsolutno razvijen imunološki sustav i moguće su komplikacije. U našem zdravstvenom sustavu za sada ipak takvo cjepivo kao model nije predviđeno.

– Cjepivo je sigurno i ono može biti samo plus, a ne minus za naš organizam. Dovoljno je reći da od posljedica gripe godišnje umre onoliko ljudi koliko pogine u prometnim nesrećama – zaključuje Draženović i poziva na cijepljenje koje će početi početkom studenog, a prvi slučajevi gripe očekuju se oko Božića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...