Što napraviti kada vaše dijete ne želi ići u školu?

Prijelaz iz vrtića zna biti poprilično težak i za roditelje i dijete no, dok se neka djeca vesele novom društvu i školskim klupama, jer time postaju „veliki“, neka djeca razvijaju vrlo izraženu odbojnost prema školi, piše Index.

Što učiniti kada dijete odbija ići u školu?

1. Prihvatite to bez panike, radi se o kratkotrajnoj fazi kroz koju dijete prolazi iz samo sebi poznatih razloga.

2. Razgovarajte s djetetom. Objasnite mu kako je školovanje nezaobilazan proces koji će ih učiniti mudrijima, a pritom im omogućiti sklapanje novih prijateljstava.

3. Potaknite dijete da razmišlja o lijepim stranama odlaska u školu. Svaki dan pitajte dijete koji mu je danas bio omiljeni dio dana u školi.

4. Pratite djetetovo ponašanje. Možda prepoznate određeni uzorak ponašanja koji će vam otkriti koji je stvarni razlog djetetova straha i odbojnosti prema školi.

5. Surađujte s djetetovim učiteljima. Tako ćete moći saznati kako se dijete ponaša u školi, postoji li netko tko ga zadirkuje ili je prisutan strah od neuspjeha.

6. Ako se situacija ne popravi kroz tjedan dana, nazovite pedijatra. Ako dijete koristi glavobolju  ili slične tegobe kao izliku, možda se doista radi o nekoj teškoći koju vi ne znate i ne možete prepoznati.

7. Slušajte svoje instinkte. Ipak majka zna najbolje! Možda dijete treba pomoć u učenju ili otvoren razgovor.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...