bio je trener i aci petroviću

Tanjević, najstariji izbornik na Eurobasketu: “Svaki dan se sjetim Kreše Ćosića, takvi genijalci se rađaju jednom u 20 godina!”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Bogdan Tanjević najstariji je izbornik na Eurobasketu, ali i među aktivnim trenerima u Europi uopće, piše Gol.hr.

U jednom trenutku svoje karijere bio je čak trener i današnjem hrvatskom izborniku Aleksandru Petroviću. Čak ni Aco nije bio siguran u to, ali zato Tanjević ne zaboravlja.

”On je ostario pa zato zaboravlja, ja koji sam mlad ne zaboravljam ništa”, u šali će 70-godišnji trener, koji izrazito poštuje ono što je Petrović napravio prošlo ljeto s reprezentacijom.

“Aco je lani napravio čudo”

”Ono što je Aco lani napravio je čudo. Pazite, on je prošao s jednom slabijom Hrvatskom. Sve su generacije čini mi se bile bolje od one prošlogodišnje. I ponovno je na Olimpijskim igrama napravio super rezultat. Još kad bi bilo pravde pa da vam ovdje igraju svi igrači, ali i lani su vas svi otpisali.”

O tome što se promijenilo iz njegovog vremena i po čemu je košarka danas drugačija reći će sljedeće:

”U naše vrijeme košarka je bila manje sofisticirana. Danas ima veliki broj novih akcija koje se pripremaju, a ono u čemu je košarka naročito napredovala je u intenzitetu i naporu obrane. To je sve kako bi se podigla kvaliteta. U naše vrijeme sigurno da je bila odlična, ali danas se igra bolji sport. Deset puta nego prije. Košarka se prvenstveno promijenila u atletizmu i tehnici”.

Današnji izbornik Crne Gore počeo se baviti trenerskim poslom davne 1971. sa samo 24 godine. Tada je preuzeo Bosnu, koju će kasnije odvesti do naslova prvaka Europe, u Drugoj jugoslavenskoj ligi. A za sebe će reći kako je zanat pekao od legendarnih Ace Nikolića i Ranka Žeravice.

”Ja sam šef trenera od 1971. godine, nema nikog starijeg od mene. Nađite nekoga u Europi da je 46 godina upravljao nekim programom. Dakle, najviše cijenim trud svih trenera, znam kakav je trenerski život. Sa svim kolegama sam u super odnosima”, rekao je Tanjević te nadodao:

”Uopće se ne bojim mirovine, još uvijek me drži adrenalin i želja za radom. Vođenje reprezentacije nije tako veliki napor, godišnje dva mjeseca velikog adrenalina. Imam više vremena za obitelj što nisam prije imao. Tako da mi je ovo jako dobro i još uvijek to radim s ljubavlju i strašću.”

Sjeti se i priča o Kreši Ćosiću svaki dan

Kad mu samo spomenete Krešimira Ćosića, u njegovim očima vidite jednu posebnu melankoliju. Naime, legenda hrvatske košarke nikada nije izašla iz njegovog srca i misli. Bili su jako bliski prijatelji do posljednjih Ćosićevih dana.

”Ako bih pisao knjigu, pisao bih kao moji dragi Krešo. Priču o ljudima, više me interesira taj ljudski faktor. Svaki dan se sjetim Kreše Ćosića, ali svaki dan. I svima pričam, produžujem njegov život kroz priču o njemu. Imali smo vrlo intiman odnos”, izjavio je Tanjević i nastavio:

”Genijalci poput Kreše se rađaju svakih 15 do 20 godina. Toliko veliki, ali talent sveukupno. On je bio poseban altruist, to je bilo strašno. To sam doživio i s Mirzom Delibašićem. On da je bio malo veći egoist, kad je Bosna uzela naslov zabio bi 45, a Varajić 12. Treba pustiti Varajića da bude prva zvijezda utakmice. To može samo super čovjek. Ali Krešo je bio najveći, podigao je tri generacije. I onda se samo povukao u drugu ulogu. I trenere je odgajao.”

”Kultura je neophodna za dobre odnose u grupi ljudi. Puno je lakše s ljudima koji razumiju jedan drugog, to je kapacitet nekakve introspekcije, odnosno ulaženja u drugi život. Ja sam, recimo, kad sam znao vidjeti mali konflikt, te igrače stavio zajedno u sobu. I tu prije ili poslije počne jedan dijalog o intimnim problemima. Naravno, lakše je s ljudima koji imaju šire obrazovanje”, zaključio je trofejni trener.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar