Tanjević, najstariji izbornik na Eurobasketu: “Svaki dan se sjetim Kreše Ćosića, takvi genijalci se rađaju jednom u 20 godina!”

Bogdan Tanjević najstariji je izbornik na Eurobasketu, ali i među aktivnim trenerima u Europi uopće, piše Gol.hr.

U jednom trenutku svoje karijere bio je čak trener i današnjem hrvatskom izborniku Aleksandru Petroviću. Čak ni Aco nije bio siguran u to, ali zato Tanjević ne zaboravlja.

”On je ostario pa zato zaboravlja, ja koji sam mlad ne zaboravljam ništa”, u šali će 70-godišnji trener, koji izrazito poštuje ono što je Petrović napravio prošlo ljeto s reprezentacijom.

“Aco je lani napravio čudo”

”Ono što je Aco lani napravio je čudo. Pazite, on je prošao s jednom slabijom Hrvatskom. Sve su generacije čini mi se bile bolje od one prošlogodišnje. I ponovno je na Olimpijskim igrama napravio super rezultat. Još kad bi bilo pravde pa da vam ovdje igraju svi igrači, ali i lani su vas svi otpisali.”

O tome što se promijenilo iz njegovog vremena i po čemu je košarka danas drugačija reći će sljedeće:

”U naše vrijeme košarka je bila manje sofisticirana. Danas ima veliki broj novih akcija koje se pripremaju, a ono u čemu je košarka naročito napredovala je u intenzitetu i naporu obrane. To je sve kako bi se podigla kvaliteta. U naše vrijeme sigurno da je bila odlična, ali danas se igra bolji sport. Deset puta nego prije. Košarka se prvenstveno promijenila u atletizmu i tehnici”.

Današnji izbornik Crne Gore počeo se baviti trenerskim poslom davne 1971. sa samo 24 godine. Tada je preuzeo Bosnu, koju će kasnije odvesti do naslova prvaka Europe, u Drugoj jugoslavenskoj ligi. A za sebe će reći kako je zanat pekao od legendarnih Ace Nikolića i Ranka Žeravice.

”Ja sam šef trenera od 1971. godine, nema nikog starijeg od mene. Nađite nekoga u Europi da je 46 godina upravljao nekim programom. Dakle, najviše cijenim trud svih trenera, znam kakav je trenerski život. Sa svim kolegama sam u super odnosima”, rekao je Tanjević te nadodao:

”Uopće se ne bojim mirovine, još uvijek me drži adrenalin i želja za radom. Vođenje reprezentacije nije tako veliki napor, godišnje dva mjeseca velikog adrenalina. Imam više vremena za obitelj što nisam prije imao. Tako da mi je ovo jako dobro i još uvijek to radim s ljubavlju i strašću.”

Sjeti se i priča o Kreši Ćosiću svaki dan

Kad mu samo spomenete Krešimira Ćosića, u njegovim očima vidite jednu posebnu melankoliju. Naime, legenda hrvatske košarke nikada nije izašla iz njegovog srca i misli. Bili su jako bliski prijatelji do posljednjih Ćosićevih dana.

”Ako bih pisao knjigu, pisao bih kao moji dragi Krešo. Priču o ljudima, više me interesira taj ljudski faktor. Svaki dan se sjetim Kreše Ćosića, ali svaki dan. I svima pričam, produžujem njegov život kroz priču o njemu. Imali smo vrlo intiman odnos”, izjavio je Tanjević i nastavio:

”Genijalci poput Kreše se rađaju svakih 15 do 20 godina. Toliko veliki, ali talent sveukupno. On je bio poseban altruist, to je bilo strašno. To sam doživio i s Mirzom Delibašićem. On da je bio malo veći egoist, kad je Bosna uzela naslov zabio bi 45, a Varajić 12. Treba pustiti Varajića da bude prva zvijezda utakmice. To može samo super čovjek. Ali Krešo je bio najveći, podigao je tri generacije. I onda se samo povukao u drugu ulogu. I trenere je odgajao.”

”Kultura je neophodna za dobre odnose u grupi ljudi. Puno je lakše s ljudima koji razumiju jedan drugog, to je kapacitet nekakve introspekcije, odnosno ulaženja u drugi život. Ja sam, recimo, kad sam znao vidjeti mali konflikt, te igrače stavio zajedno u sobu. I tu prije ili poslije počne jedan dijalog o intimnim problemima. Naravno, lakše je s ljudima koji imaju šire obrazovanje”, zaključio je trofejni trener.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...