Udruga HUP ICT i tri najveća telekoma u Hrvatskoj neugodno su iznenađeni izjavama ministra zdravstva

Teleoperateri i poslodavci protiv Kujundžićeva poreza na mobitele: “On ne razumije ništa!”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Udruga HUP ICT i tri najveća telekoma u Hrvatskoj neugodno su iznenađeni izjavama ministra zdravstva oko mogućeg uvođenja poreza na luksuz, u što je uvrstio i telefone/mobitele, te poručuju da mobiteli, mobilne usluge i internet u 21. stoljeću nisu luksuz.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić zadnjih je dana kroz medije izjavljivao da bi se dugovi u zdravstvu od 3 milijarde kuna mogli pokriti dodatnim porezima na luksuz, pri čemu je spomenuo četiri grupe luksuza – alkohol, cigarete, kocku i telefone/mobitele.

To je u ICT sektoru, s naglaskom na telekomunikacije, izazvalo dosta burne reakcije i nevjericu i na upit Hine iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj te udruge Informacijsko komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP ICT) u komentarima ističu da su takvim najavama neugodno iznenađeni, ocjenjujući to i “nerazumnim”, “nesmotrenim” te “pogubnim za investicije u tom sektoru, za razvoj komunikacija, ali i za hrvatsko gospodarstvo”.

HUP ICT: Najave su “veliko nerazumijevanje donositelja političkih odluka”

Komentirajući najave ministra Kujundžića o uvođenju tzv. poreza na luksuz, iz udruge HUP ICT ističu da je to u suprotnosti s najavama hrvatske Vlade, kojima se nastoji rasteretiti hrvatsko gospodarstvo.

– Poduzetnici su već sada previše opterećeni fiskalnim i parafiskalnim nametima, a svako dodatno oporezivanje vrlo teško podnose, i to znatno utječe na poslovanje. Nametanje i najava novih poreza i za ICT sektor u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, znatno opterećuje i investicijski potencijal te otežava razvoj mobilnih mreža nove generacije, ističu iz udruge.

Poručuju i da bi “takav porez znatno poskupio cijenu usluga te utjecao na konkurentnost hrvatskih tvrtki”.

Naglašavaju i da uporaba interneta i mobilnih usluga nije luksuz već da su to temeljni komunikacijski alati 21. stoljeća, ocjenjujući i da argumenti koji se koriste za njihovo oporezivanje pokazuju “veliko nerazumijevanje donositelja političkih odluka o utjecaju istih na poslovanje cjelokupnog gospodarstva”.

Telekomi: Nejasno je o kakvom se porezu radi, ali mobiteli i internet nisu luksuz u 21. stoljeću

Napominjući kako iz ministrovih izjava nije jasno o kakvom se točno porezu radi i na koga se odnosi, iz Hrvatskog telekoma (HT) naglašavaju da je u današnje vrijeme, kada građani žele biti povezani uvijek i svugdje, imati najveće brzine interneta i koristiti napredne usluge, nerazumno uspoređivati telefoniju sa štetnim stvarima poput cigareta, alkohola ili kocke.

– U 21. stoljeću mobilni telefon ne možemo smatrati luksuzom. Oni su neophodni za povezivanje s prijateljima i obitelji, za poslovanje, i da živimo naše živote sigurno i sretno. U Hrvatskoj telekomunikacijska industrija već znatno više doprinosi u porezima u odnosu na druga europska tržišta, pa primjerice davanja za pravo puta iznose više od 10 posto vrijednosti telekom tržišta, a plaćamo i najskuplji radio frekvencijski spektar u Europi, poručuju iz HT-a.

Ističu da HT značajno ulaže u poboljšanje dostupnosti i kvalitete mobilnih usluga te u tehnologije koja je spremna zadovoljiti ogroman rast potražnje za širokopojasnim internetom.

– Ta će ulaganja pomoći rastu hrvatskog gospodarstva, podržati više novih poduzeća i na kraju pomoći i vladi da prikupi više u porezima, a svako novo opterećenje zaustavit će planirane investicije i usporiti dolazak najnaprednijih usluga do krajnjih korisnika, a time i razvoj digitalne Hrvatske, upozoravaju iz HT-a.

Slično poručuju i iz telekoma Vipnet, kazavši da nisu primili nikakvu službenu obavijest o dodatnim nametima u segmentu mobilne telefonije, ali drže da bi nametanje novih poreza u kombinaciji s visokim cijenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, značajno opteretilo investicijski potencijal i otežalo razvoj mobilnih mreža nove generacije.

– Skrećemo pažnju da je Vipnet u snažnom investicijskom ciklusu razvoja mobilne i fiksnih mreža, posebno ultra-brzog interneta. S tim u vezi, budući razvoj 5G mreža, koji promovira RH i EU u svojim planovima razvoja digitalnog društva, bit će još i značajno zahtjevniji i skuplji s obzirom na eksponencijalan rast potrebe za podatkovnim prometom, kažu iz Vipneta.

Smatraju i da inicijative poput ove ministra zdravstva “sigurno neće pozitivno utjecati na daljnje investicije te poboljšanje statistika vezanih za razvoj broadbanda prema kojima je RH pri dnu EU ljestvice”.

U telekomu Tele2 Hrvatska su, kako kažu, najavom uvođenja poreza na luksuz, koji bi navodno uključivao mobitele, “nemalo iznenađeni” te ocjenjuju da bi tako nešto dodatno narušilo poziciju Hrvatske u telekom sektoru u EU.

– U vrijeme kada Europska komisija pred svoje članice postavlja visoke standarde u smislu ulaganja u infrastrukturu kako bi osigurala dostupnost mreža velikih brzina svim svojim građanima, u čemu je RH na začelju, smatramo da se ovdje radi o nesmotrenoj izjavi koja, nadamo se, neće dovesti do nikakvih promjena koje bi mogle negativno utjecati na našu industriju, kažu iz Tele2.

Podsjećaju i da su, kako kažu, posljedice trostrukog povećanja naknade za uporabu radiofrekvencijskog spektra iz 2014. vidljive još i danas u nedostatku relevantnih investicija u infrastrukturu zbog povećanog opterećenja operatora i uz povećane troškove koje u konačnici snose građani.

– Smatramo da je potrebno smanjiti, a ne povećavati opterećenja mobilnih operatora, te stvoriti poticajan okvir za ulaganje kako bi se ostvarila potrebna investicija u mreže velikih brzina koje su nužne za ostvarivanje ciljeva Digitalne Agende EU, poručuju iz Tele2.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar