Tonči Gabrić, legendarni vratar Hajduka: “Danijel je kao i prethodnik Pletikosa pošten dečko i vrhunski vratar”

Početkom listopada igraju se posljednje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Hrvatska će protiv Finske igrati u Rijeci (6. 10.), a protiv Ukrajine u Kijevu tri dana kasnije. Nakon poraza u Turskoj, Hrvatska je u neugodnoj situaciji, ali još uvijek je sve u njezinim rukama. O toj temi s naglaskom na čuvare mreže Tportal je popričao s Tončijem Gabrićem, legendarnim vratarom Hajduka.

Dva kola prije kraja kvalifikacija Hrvatska je vodeća reprezentacija skupine I te s dvije pobjede može mirno razmišljati o svjetskoj smotri sljedeće godine u Rusiji. No kako je u posljednje tri utakmice Hrvatska poražena dva puta, ozračje oko nacionalne selekcije pomalo je narušeno, bez obzira na to što igrači uvjeravaju da je sve ‘idealno’.

Naravno, već sam pogled na ozljede igrača ne nudi apsolutnu mirnoću, jer nekoliko je važnijih već neko vrijeme zbog ozljeda izvan pogona. Stoga je izbornik Ante Čačić za sljedeće dvije utakmice pozvao 24 igrača.

I nadajmo se da u predstojećem vikendu neće biti novih šokova jer ionako nam već nedostaju Ćorluka, Jedvaj, Kovačić i Pjaca.

Upitan je bio i Danijel Subašić, Zadranin na golu Monaca, koji je zbog ozljede gležnja izvan pogona još od 9. rujna i okršaja protiv Nice, u kojem je hrvatska ‘jedinica’ primila četiri gola.

No izbornik Čačić uvrstio ga je na popis i može se očekivati da bude na dispoziciji. U protivnom, na gol će stati Lovre Kalinić.

‘Mislim da se oko tog pitanja uopće ne treba voditi velika rasprava, odnosno stvarati nepotrebna briga jer obojica su vrhunski vratari. Vjerujte mi, Kalinić je apsolutno u rangu Subašića i baš kao što je Subašić bio nasljednik Pletikose, tako je i Kalinić legitimni nasljednik Subašića. S time, naravno, da i Subašić ima još puno toga odigrati za reprezentaciju’, rekao je u uvodu razgovora za tportal 55-godišnji Tonči Gabrić, legendarni Hajdukov vratar, koji trenutno traži angažman.

Iako naravno to nije bila tema, rekao je da ima ponuda, ali uglavnom su to one usmene, pa dok ne dobije nešto konkretno, na papiru, o poslovnim aktivnostima ne može reći ništa konkretnije.

No zato može o vratarima, jer radio je u Hajduku i s Pletikosom, a potom Subašićem, ali i Kalinićem.

‘Poznajem ih u dušu svu trojicu jer s njima sam proveo brojne dane na treninzima. Ono što je najvažnije reći jest da su dečki izuzetno korektni i pošteni jedan prema drugome i da su si oduvijek bili velika podrška. A to je, kada je u pitanju ovo mjesto u momčadi, jako važno. I ako u Hajduku možemo biti ponosni na nešto to je da posljednjih 17, 18 godina vratari reprezentacije dolaze upravo iz Hajduka.’

Hvalite i Kalinića i Subašića, no jednim dijelom su upravo oni krivci za poraze na Islandu (tada je branio Kalinić) i u Turskoj (na golu je bio Subašić).

‘Da, ispada tako. I primili su te nes(p)retne golove, no osim tih grešaka, oni su na tim utakmicama sve ostalo odradili na vrhunskom nivou. Samo je problem to što se ta jedna vratarska greška skupo plaća. Mislim da je važno to da je Kalinić trenutno u formi i, ako Subašić kojim slučajem neće biti 100 posto spreman, da će ga moći zamijeniti. Pa nisu bez razloga obojica bili izabrani prošle sezone za najbolje vratare svojih liga, odnosno Subašić u Francuskoj, a Kalinić u Belgiji.’

Vi ste kao vratar hrvatske reprezentacije osjetili snagu Ukrajine, odnosno neizvjesnost okršaja s posljednjim suparnikom u skupini.

‘Da, sjećam se tih ogleda protiv Ukrajine za odlazak na SP u Francusku. Bio sam na klupi. Ali ono što mogu sada reći jest da je ova današnja reprezentacija Ukrajine puno opasnija od ondašnje. Istina, tada je Ševčenko predvodio napad, a svi se sjećamo kakav je to klasni igrač bio. Međutim sada je taj isti Ševčenko izbornik, dok u napadu ima izuzetno sjajne igrače. I upravo je ta napadačka linija najjači dio momčadi. Jako se bojim utakmice u Kijevu’, poručio je za kraj Tonči Gabrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...