Trebamo li Hellfire rakete za Kiowa helikoptere; Vojni analitičar: “Sve što valja košta!”

Nakon što je Vlada RH donijela odluku o kupnji raketa Hellfire za novonabavljene helikoptere Kiowa, tportal je istražio radi li se o povoljnoj kupnji jer se ti protuoklopni projektili smatraju poprilično skupima

Prema mišljenju Igora Tabaka, analitičara portala Obrana i sigurnost(obris.org), rakete AGM-114 Hellfire doista su skupe, no analitičar ističe kako sva napredna tehnika i inače ima visoku cijenu.

– Nažalost, države koje nemaju vlastitu proizvodnju prisiljene su kupovati opremu iz drugih izvora, a napredna vojna tehnika ima i adekvatno tehničkim svojstvima visoku cijenu koja se u slučaju raketa Hellfire kreće oko 100.000 dolara. No da bi sustav nedavno nabavljenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u potpunosti profunkcionirao, trebat će još poprilično mnogo novca, truda i ljudi, kazao je za tportal Tabak, dodajući kako će se slična priča aktualizirati nakon što se Hrvatska odluči za nove borbene zrakoplove.

Tabak podsjeća na to da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nabavilo nešto raketa Hellfire u sklopu prvog paketa opreme koji je došao usporedno sa samim Kiowama, ali ponavlja kako će za afirmaciju pune lepeze opreme sustava helikoptera Kiowa trebati dosta novca.

Podsjetimo, na sjednici Vlade RH u četvrtak prihvaćen je prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u 2020. za nabavu raketa Hellfire za helikoptere OH-58D Kiowa Warrior.

– Sukladno zaprimljenom pismu, nabava raketa iznosi 3.067.378 američkih dolara, odnosno 19.723.875,49 kuna, što je iznos bez PDV-a. PDV koji treba platiti na zaprimljene rakete iznosi 4.930.968,87 kuna. Dakle ukupne obveze za nabavu rakete iznose 24.654.844,36 kuna, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Hellfire je, inače, sofisticirana protuoklopna raketa koja nudi mogućnost djelovanja u svim terenskim uvjetima, danju i noću.

Razvoj raketnog sustava Hellfire počeo je 1974. godine na zahtjev američke vojske za protuoklopnim projektilom koji se može lansirati s helikoptera. Prvobitno je raketa razvijena kao glavno naoružanje borbenog helikoptera Apache, da bi s razvojem tehnologije i povećanih zahtjeva s bojišta doživjela brojne transformacije i poboljšanja te bila instalirana na različite zrakoplovne, mornaričke i kopnene platforme.

Najnovija verzija AGM-114L Longbow Hellfire pripada trećoj generaciji protuoklopnih vođenih raketa s automatskim vođenjem, dok je kod druge generacije raketa Hellfire korišteno poluautomatsko vođenje, odnosno poluaktivno lasersko navođenje, koje se sastoji od sustava s kojeg se raketa lansira i strijelca koji preko optike s odgovarajućim uvećanjem, laserskim označivačem ili osvjetljivačem cilja, nišani laserskim kodiranim snopom odabrani cilj.

Laserski snop se odbija od cilja te je identificira laserski detektor raketekoja je lansirana s helikoptera, pri čemu sustav za samonavođenje u raketi navodi je na cilj, i to na onu točku na cilju od koje se odbija laserski snop.

Također, jedan helikopter može ispaliti raketu dok drugi helikopter ili postrojbe na terenu laserski označavaju cilj, dopuštajući helikopteru koji je ispalio projektil da se potom odmah vrati u zaklon, čime povećava sposobnost preživljavanja u neprijateljskom okruženju.

Prema nekim dostupnim informacijama, američka vojska je nedavno uputila zahtjev za proširenjem arsenala jeftinijim projektilima, što ponajviše govori o cijeni raketa Hellfire.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...