U Muzeju antičkog stakla izložba “U duhu Zadra” tri autorice

U Muzeju antičkog stakla u Zadru će se u utorak, 19. rujna s početkom u 12,00 sati u velikoj izložbenoj dvorani otvoriti izložba “U duhu Zadra” autorica Istre L. Toner, Malgorzate Chomicz i Nine Dragan Belić.

Tri umjetnice Nina Dragan Belić iz Hrvatske, Istra L Toner iz Engleske i Malgorzata Chomicz iz Poljske istražile su u staklu svoja iskustva posjeta Zadru.

Za svaku od njih Zadar je čarobno mjesto viđeno iz različitih perspektiva.

Istra L Toner rođena je u Crnoj Gori, a živi u Engleskoj veći dio života. Nakon što je diplomirala psihologiju, većinu radnog vijeka provela je na akademiji kao predavačica i istraživačica.  Na kraju duge akademske karijere u psihologiji i neuroznanosti, zaljubila se u staklo, te je 2008. godine diplomirala na Sveučilištu Glyndwr u Walesu gdje se specijalizirala za umjetnost i dizajn u staklu. Antičko staklo je postalo njezina inspiracija. Vještina i kreativnost nužne u izradi predmeta i stvaranju umjetničkih djela oduvijek su je fascinirale i činile su osnovu njezinog rada, od čega je ponešto prikazano i na izložbi.

Eksponati se referiraju na antičke predmete, nakit, slike na panelima i slobodno stojeće instalacije izrađene u nizu tehnika od tiskanja i slikanja na staklu do staklene skulpture i stakla oblikovanog u peći.

Małgorzata Chomicz

Rođena u Olsztynu, Poljska. 1995. g. diplomirala je na Likovnoj Akademiji u Poznanju s posebnim priznanjem za uspjeh u radu. Preko 20 godina radi sa studentima u domeni tradicionalne grafike. Od 2007. g. izvanredni je profesor Sveučilišta Warminsko – Mazurskog (UWM) u Olsztynu. Bavi se tradicionalnom grafikom i art book kreacijama. Realizirala je preko 60 samostalnih izložbi. Umjetnica za svoj najveći uspjeh smatra individualnu izložbu o antičkim zidinama Dioklecijanove palače u Splitu (objekt na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine) u srpnju 2015. godine.

Sudjelovala je u preko 200 kolektivnih izložbi i natječaja u Poljskoj i diljem svijeta. Dobitnica je nagrada na Olsztynskom Likovnom Bienalu 1998., 2001. i 2005. godine. U godinama 2006., 2007. i 2011. dobitnica je posebnih priznanja na izložbama Premio Internazionale di Grafica del Pomero, RHO, Milano, Italija.

Godine 2009. dobitnica je nagrade Predsjednika Grada Olsztyna u domeni kulture. U 2012. g. osvojila je prvu nagradu na Drugom Bienalu suvremene grafike Diego Donati u Perugi, u Italiji, a iste godine je osvojila i nagradu Marszalka Varminsko-Mazurskog vojvodstva u natječaju Najbolji od najboljih. Godine 2013. Dobila je posebno priznanje na XII Biennal International de Grabada Josep De Ribera Xativa 2013., Valencia, Španjolska, a 2014. godine također je primila posebnu nagradu na natjecanju Excellent Mini-prints-Guangzhou International Exlibris and Mini-prints Biennal, Kina. Dobitnica je i posebnog priznanja na Drugom Garzapapel Engraving Contest “Works Reception” u Alcoyu u Španjolskoj.

Godine 2015. Nominirana je za Gran Prix “Premio Acqui” – Acqui Terme u Italiji, a iste godine je nagrađena za zasluge na području umjetnosti “Srebrnim lovorovim vijencem” Sveučilišta Varminsko-Mazurskog u Olsztynu. Počasni je član udruge grafičkih umjetnika “Stamperia del Tevere” u Rimu te član udruge “InSigna” također u Rimu.

Godine 2016. dobitnica je Prve nagrade na Likovnom Bienalu u Perugi – “Premio Assoluto”, a iste godine odlikovana je i Ordenom Ministarstva Republike Poljske za zasluge za poljsku kulturu.

Živi i djeluje u okolici Perugie, Italija.

 Nives Dragan Belić – Nina

Umažanka rođena u Zagrebu, živi u Puli zadnjih 28 godina gdje je došla kao profesor matematike s PMF-a u Zagrebu. Više godina bavi se slikarstvom te ga je prije dvije godine i diplomirala na Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani pod mentorstvom doc. mag. Mladena Jernejca i mag. lik. um. Matica Kosa, pod naslovom Monokromizam od Maljeviča do minimalista.

Zadnjih sedam godina bavi se fuzijom stakla uz primjenu drugih materijala, organizacijom i postavom izložbi. Sudjelovala je na više međunarodnih projekata. Uz dr. sc. Istru Lazarić Toner, ak. umj., organizatorica je međunarodnog projekta Sense of place, koji djeluje kao nastavak projekta Mapa moga kraja od 2013. godine u kojem trenutno sudjeluje sedam država, a sastoji se od fuzije raznih vrsta umjetnosti, tekstila, stakla, poezije, fotografije i video umjetnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...