Na Sveučilištu

U srijedu predstavljanje knjige prof.dr.sc. Pavuše Vežića “Dvije memorije križnoga tlocrta – Sv. Vid u Zadru i Sv. Križ u Ninu”

Arhiva/ZARAPIX
Tamni način

Odjel za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru organizitra predstavljanje knjige prof. dr. sc. Pavuše Vežića “Dvije memorije križnoga tlocrta – Sv. Vid u Zadru i Sv. Križ u Ninu”, koje će se održati u srijedu, 27. rujna 2017. s početkom 12 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru (Obala kralja Petra Krešimira IV. 2, II. kat).

Knjiga je kruna višegodišnjeg istraživanja malenih kapela memorijalne funkcije, koje u cijeloj Hrvatskoj povezuje slična križna forma i funerarna funkcija te kontinuitet samog oblika i njegove namjene.

U Dalmaciji 19. stoljeća najprije je Ivan Kukuljević Sakcinski 1857. godine opisao kapelu Sv. Vida u Zadru i kapelu Sv. Križa u Ninu. Veliku pažnju potonjoj crkvici poklonio je Thomas Graham Jackson, romantično je nazvavši najmanjom katedralom. Ivo Petricioli je utemeljeno pretpostavio da bi kapela mogla potjecati iz 11. stoljeća.

I dok je o toj crkvici često pisano, o crkvici Sv. Vida u javnosti se malo zna. Razorena je 1877. godine. Unatoč tomu što su o njoj pisali relativno brojni autori, opisujući i njezine pojedinosti, ostala je slabo dokumentirana. Na katastarskom planu Zadra iz 1826. godine tek se nazire njezin položaj, te nije moguće preciznije očitati sam obris. Vežić je istražujući brojne dokumente, određujući njihovu vjerodostojnost, došao do zanimljivih otkrića koja predočuje u ovoj knjizi.

O knjizi će na predstavljanju govoriti prof. dr. sc. Emil Hilje, dr. sc. Ivana Tomas, doc. dr. sc. Ivan Josipović i sam autor.

Ostavi komentar koristeći Facebook