U Zadru je u rujnu pala količina kiše za cijelu jesen, evo kakvo nas vrijeme očekuje ovaj tjedan

‘Klimatski scenarij ‘toplije, sušnije, kišovitije’ očito se ostvaruje, barem na našem lokalnom nivou’, kaže meteorolog Zoran Vakula. Vrijeme suše je prošlo – posljednjih dana kiša gotovo da ne prestaje lijevati u većini dijelova Hrvatske. Predaha niti ovog tjedna neće biti, prognozira meteorolog, piše Net.hr.

Nakon ekstremnog toplog i sušnog ljeta, rujan na sve više postaja postaje rekordan u ukupnoj mjesečnoj količini oborine. Ekstremi su dostignuti u Zadru i okolici te Poreču i Rabu. Nakon jučerašnjih mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a rekordi su Rab s 461 mm, Zadar Zemunik s 419 mm, Zadar Puntamika s 411 mm te Poreč s 265 mm. Od jučer je ovogodišnji rujan najkišovitiji do sada i na Zavižanu, uz 418 mm. Podaci na toj našoj najvišoj meteorološkoj postaji postoje od 1953. godine, a dosadašnja najveća rujanska količina oborine bila je 416 litara po četvornome metru, iz 1998. godine.

Pali oborinski rekordi

U prvih 16 dana mjeseca rujna ponegdje je, primjerice u Rabu i Zadru, do jučer već nadmašena prosječna količina oborine za cijelu jesen. Kako prognozira Zoran Vakula, s današnjom kišom, a ponajviše onom koja je prognozirana za utorak, niz mjesta s rekordnom količinom oborine još će se povećati. Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za sutra je objavio upozorenje.

Stiže li vrijeme za grijanje?

Ovog bi tjedna temperatura zraka mogla pasti na vrijednosti koje se spominju u pravilnicima o početku sezone grijanja, a možda i nešto ispod njih, najavljuje Vakula.

Sljedećih će dana biti ponegdje i obilne kiše, a očekuju se i olujna i grmljavinska nevremena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...