Utakmica s Kosovom mora biti nastavljena kao da nikada nije prekinuta i tu nastaju problemi

Dok se čeka da Fifa odredi novi termin odigravanja utakmice između Hrvatske i Kosova, jedno je sigurno: neće se igrati posve novi susret nego će se nastaviti od 21. minute, kada je bila prekinuta.

Fifa je, naime, malo izmijenila svoja pravila pa više nije na snazi ono da se utakmica nastavlja od mnute u kojoj se prekid dogodio samo ukoliko je odigrano barem 75 minuta, a u ostalim se slučajevima igra ispočetka, piše Goal.

U propozicijama za Svjetsko prvenstvo 2018. stoji:

– ukoliko je utakmica prekinuta višom silom, ona će biti nastavljena od minute kada je prekinuta

– na terenu moraju biti isti igrači i na klupi iste pričuve

– igra se nastavlja na mjestu na kojem je prekinuta (korner, slobodan udarac, aut…)

– ukoliko se ne odigra dan nakon odgođene, dva saveza dijele troškove gostujućoj momčadi za ponovni dolazak

To bi teoretski trebalo značiti da i ukoliko se utakica nastavi idući mjesec, na terenu moraju biti isti igrači. Bez obzira ako neki, primjerice, tada bude u groznoj formi ili, pak, dobije crveni karton u Turskoj. Jedina je iznimka, dakako, ozljeda.

Utakmica se mora odigrati, tim više što je rezultatski važna za vrh ljestvice.

A velik je problem kada. Naime, da je riječ o klubovima, lako bi se našao neki termin i, recimo, odgodio neki kup susret. Ali reprezentacija se mora okupiti, igrači doći iz klubova, odraditi koji trening… minimalno zahtijeva tri dana.

Već u petak nastavljaju se nacionalna prvenstva, a u srijedu igrači moraju biti vraćeni klubovima. Iako se na prvu možda činilo najlogičnije pomaknuti Kosovo na nedjelju, a Tursku na srijedu.

Idući Fifin reprezentativni termin je početak listopada, ali tada se igraju zadnja dva kola kvalifikacija, te u idućem terminu nakon toga – studenom – dodatne kvalifikacije za SP. Ktomu, u jednoj reprezentativnoj akciji smiju se odigrati samo dvije utakmice, i to je pravilo na snazi, kao dio zaštite igrača.

Zato vremena uopće nema…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...