Uz iPhone 8 i iPhone 8 Plus Apple je predstavio i “revoluciju” mobitela – iPhone X

Kao što smo i očekivali, Apple je predstavio tri nova iPhonea. Ove su godine krenuli drugačijim putem od uobičajenog: seriju iPhonea 7 i iPhonea 7 Plus ne slijedi serija “S”, nego prelazimo na sasvim novi broj. Apple nas je malo zbunio ovim nazivima, ali napokon je došao taj dan. Pogledajmo kako izgledaju iPhone 8 i iPhone 8 Plus.

Dizajn

Imali smo priliku vidjeti veoma zanimljivu šetnju kroz povijest i razvoj iPhonea, App Storea, Retina zaslona, kamere, Siri i svega ostaloga. Krenimo s dizajnom uređaja. Dva nova iPhonea imaju staklenu stražnju stranu i to prvi put od iPhonea 4s. Uređaji su u potpunosti otporni na vodu i prašinu. Sada napokon možemo prestati brinuti – staklo će biti snažno i izdržljivo. Jedva čekamo testove uništavanja.

Hardver

Uređaji imaju i 25% glasnije zvučnike, te novi šestojezgreni procesor nazvan A11 Bionic, zbog kojega je uređaj 70% brži od prethodnih generacija. GPU je sada 30% snažniji. Premda se čini kako je to veliki skok unaprijed, u praksi se neće primijetiti gotovo nikakva razlika u odnosu na iPhone 7.

Kamera

I kamera je dobila svojih pet minuta tijekom prezentacije; štoviše, vidjeli smo prilično zanimljive stvari. Kao prvo, Apple tvrdi da će ovaj uređaj moći snimati još ljepše fotografije od prethodne generacije. Sustav autofokusa sada je još brži. Kamera od 12 MP može propustiti 83% više svjetlosti – Plus verzija zapravo će imati vrijednosti oko 1.8 te 2.8 f – a i senzor je u potpunosti nov.

Phil Schiller dio vremena posvetio je i detaljima novih funkcija u aplikaciji Camera. Portretni način rada u iPhoneu 8 Plus koristit će sasvim novi algoritam za svjetlost, a u početku će biti dostupan samo u beta verziji, kao i lani. Potom se pričalo i o detaljima snimanja videa. Kamera će moći percipirati dubinu unutar slike, te pokušati predvidjeti sljedeće korake i tako optimizirati algoritam kako bi konačna slika bila što kvalitetnija.

 

Također, 4K 60 fps, te 1080 p 240 fps mogli bi biti novi aduti, jer smo do sada mogli snimati samo u 720 p. Od sada su dostupne i ove nove opcije: prva omogućuje snimanje videa u najboljoj mogućoj kvaliteti, a uz pomoć druge moći ćete stvarati nevjerojatne slow motion fotografije u visokoj rezoluciji.

Proširena stvarnost

Napokon smo došli i to najzanimljivije značajke te teme koju smo svi nestrpljivo čekali: proširene stvarnosti. O njoj se već pričalo u kontekstu novih iPada Pro, a i iPhone 8 Plus napravljen je s podrškom za praćenje u realnom vremenu. Na Keynoteu smo mogli vidjeti i demonstracije različitih načina na koji se može koristiti: ne samo za igranje, nego i za astronomiju i slično. Nakon lansiranja ARKit-a, najveći razvojni programeri dali su sve od sebe da na najbolji mogući način iskoriste njegove prednosti. Na Keynoteu su bili prisutni i članovi Altri Gamesa, te su pokazali na čemu su radili cijelo ljeto.

Tako smo mogli vidjeti jako zanimljivu demonstraciju igara. Zvuk može postati glasniji ili tiši, sve s obzirom na to koliko blizu stojite virtualnim elementima miješane stvarnosti.

Bežično punjenje

Apple vjeruje da budućnost leži u bežičnim tehnologijama. Samo se sjetite AirPodsa te Beats slušalica: sada napokon možemo i bežično puniti naše mobitele. Pokazalo se da su sve glasine bile točne – i iPhone 8 i iPhone 8 Plus moći će se bežično puniti zahvaljujući staklenoj stražnjoj strani. Uređaji su dobili i Qi standard, koji će nam svima uvelike olakšati živote. I IKEA stvara namještaj koji je kompatibilan s tom tehnologijom.

iPhone X (ne “iks” nego “deset”)

Bit ćemo kratki i samo proći osnove. Fizička veličina mobitela bit će 143,6 x 70,9 x 7,7 mm, što je za mrvicu veće od iPhonea 8 od 4,7 inča, odnosno njegovih 143,5 x 71 x 7,5 mm. Procesor je dobio naziv Apple A11 Bionic, ima šest jezgri te je potpomognut s 3 GB RAM-a. Kućište je u potpunosti od stakla, a imat će i lijepo zaobljene rubove. Što se boja tiče, bit će samo dvije verzije: Space Gray i Silver, što znači da nemam više poznati Jet Black, ali ni zlatne boje.

Zaslon

iPhone X dobio je novu generaciju retina zaslona koju je Apple prozvao Super Retina zaslonom. Tu nije bilo nikakvih velikih iznenađenja: imat ćemo OLED zaslon od 5,8 inča preko cijelog ekrana, s rezolucijom od 2436 x 1125 piksela te omjerom ekrana i uređaja od 83%.To u stvarnosti znači 458 ppi-ja, što je najviši broj ikada viđen u iPhoneu. Štoviše, Apple je u teoriji uspio popraviti mnogo grešaka koje su tipične za klasične OLED zaslone, samo kako bi iskustvo korištenja bilo potpuno.

Osim toga, dobit ćemo i HDR, True Tone te Dolby Vision, znači gotovo svaki Appleov tehnološki napredak na ovom području. Zahvaljujući OLED zaslonu, omjer kontrasta bit će 1 naprama milijun, što gotovo zvuči nemoguće i apsolutno je nevjerojatno. Još jedan novitet jest da više nećete trebati pritiskati ni jednu tipku kako biste otključali mobitel (to bi bilo nezgodno sada kada nemamo tipku Home) – sada će biti dovoljno da dotaknete bilo koji dio zaslona.

Face ID

Kao što smo već neko vrijeme i očekivali, Apple je odlučio napustiti liniju Touch ID-a te su predstavili Face ID, odnosno biometrijsku identifikaciju koja se temelji na prepoznavanju lica. Ali kakvo je to prepoznavanje lica!

Ako ste se bojali da je Face ID lošije rješenje od Touch ID-a, sada možete biti mirni. Ako je vjerovati demonstraciji, ovo će funkcionirati nevjerojatno dobro. Apple je stavio gomilu senzora u površinu oko prednje kamere. Jedan od njih je, primjerice, DOT projektor koji gađa naše lice sa 30.000 točkica te tako stvara njegov matematički model. Jedino što ćete vi trebati raditi jest koristiti ga.

Ali stvarno. Možete promijeniti frizuru, staviti naočale ili šešir, pustiti bradu – to ništa neće promijeniti jer će Face ID zapamtiti vaše lice te ćete uvijek moći otključati mobitel. Čak i kada ste mamurni, čak i kada je mrak. Face ID funkcionirat će i s Apple Payem. Nećete trebati gurati lice u uređaj, sustav će vas prepoznati i s udaljenosti. Naravno, i vanjski razvojni programeri moći će iskoristiti tu funkciju za svoje aplikacije. Kako bi se stvorilo savršeno korisničko iskustvo, dodan je još jedan poseban, neuralni procesor, A11 Bionic, sposoban odraditi 600 milijuna procesa u jednoj sekundi.

Još jedan prednost jest da korisnici neće trebati gledati oči u oči samom procesu (neće biti prikaza na Lock Screenu), sve će samo funkcionirati. Što se sigurnosti tiče, nećete moći otključati mobitel pomoću fotografije – čak ni profesionalci za izradu maski ne mogu napraviti dovoljno autentičnu sliku kako bi prevarili sustav. Ne možemo zaobići ni brojke: šanse da netko otključa vaš mobitel s Touch ID-om bile su 1 naprama 50.000; u slučaju Face ID-a taj je omjer 1 naprama 1 000.000. Malo je reći da se radi o značajnom porastu.

Kamera

Naravno, kamera je najbolja od svih do sada. Samo osnovne informacije: vertikalno rješenje s dualnim lećama, od kojih jedna ima promjer f/1.6, a druga f/2.4; četiri bljeskalice od kojih svaka ima drugačije tonove, a kao šlag na torti, obje su kamere dobile i optičku stabilizaciju slike.

S prednje strane smještena je TrueDepth kamera, koja je sada još pametnija kako bi mogla raditi s Face ID-om te je u principu prilagođena za snimanje selfija. Sada ćete i na ovoj kameri moći koristiti portretni način rada, te portretno osvjetljenje (koje je još uvijek u beta verziji).

Ostale značajke

Naravno, ni Qi standard za bežično punjenje nije izostavljen iz iPhonea X. Dapače, Apple je najavio i dolazak podloge za punjenje, novu generaciju bežičnih punjača nazvanu AirPower. Na nju ćete moći položiti sve svoje Appleove uređaje – iPhone, Apple Watch, čak i AirPodse (pod uvjetom da imate novu kutiju s bežičnim napajanjem) – te ih tako puniti. Punjenje ima novo, prekrasno sučelje. Te tehnologija bit će objavljena sljedeće godite te još više približiti Appleov ekosustav korisnicima.

Nećete trebati brinuti ni o trajanju baterije, bez obzira na veličinu novog zaslona ili visinu rezolucije. A da ne spominjemo ni brutalan procesor. Inženjeri su našli način da produže život baterije iPhonea X za dva sata u usporedbi s iPhoneom 7.

Dobili smo i IP68 otpornost na prašinu i vodu.

više o ovim uređajima možete pročitati na iMagazinu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...