Za 16 godina silovanja vlastite kćeri, jedno rođeno i dva abortirana djeteta S.R. osuđen na 40 godina zatvora

Na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina danas je na Županijskom sudu  zbog teškog kaznenog djela spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djeteta, spolnog odnosa s djetetom starijim od 15 godina te zbog silovanja supruge osuđen 51-godišnji Zadranin S.R.

Monstrum, koji je bez izraza kajanja slušao izricanje presude suca Borisa Radmana, u pritvoru se nalazi od srpnja ove godine kada je njegova, danas 28-godišnja kćerka protiv njega podignula kaznenu prijavu. Psihičko, fizičko i seksualno zlostavljanje trajalo je godinama iza zatvorenih vrata, a zlostavljanje i batine bile su svakodnevnica za djecu ove zadarske obitelji.

S.R. svoju je kćerku zlostavljao ukupno 16 godina tijekom kojih ju je, kako je utvrđeno u dokaznom postupku, silovao čak 1550 puta. Sve je počelo kada je imala 12 godina, u rujnu 2001. godine kada ju je otac odvezao u borovu šumu u Kožino gdje ju je prvi puta silovao na stražnjem sjedalu automobila. Kako je djevojka ispričala, iako se opirala, to nije spriječilo S.R. u ovom gnjusnom činu tijekom kojeg se djevojčica onesvijestila, a tijekom kojeg joj je objašnjavao kako ju ništa neće boljeti. Tog dana njezino djetinjstvo je završilo, a život se pretvorio u noćnu moru. O tome najbolje svjedoči činjenica da je 2005. i 2007. prekidala trudnoću, a s monstrumom 2008. godine dobila je dijete, danas 10-godišnju djevojčicu. U dobi od 15 godina pokušala je samoubojstvo. Šumu u Kožinu zamijenila je soba u njihovoj obiteljskoj kući gdje je S.R. na dnevnoj bazi imao seksualne odnose sa svojom kćerkom.

Osim nje, S.R. zlostavljao je i svoju suprugu i petero djece koja su, kako je rečeno tijekom izricanja presude, svakodnevno trpjela njegove uvrede, vrijeđanja, gađao ih je čašama, kamenjem, a najstarijom kćerkom bio je opsjednut. Njezini pokušaji da zadrži posao nisu uspijevali zbog njegove posesivnosti, nije smjela imati prijatelje, a često ju je, uz batine, optuživao da ima seksualne odnose s drugim osobama.

Nedvojbeno je dokazano da ste počinili sva kaznena djela koja vam se stavljaju na teret. Vi ste S.R. bez imalo grižnje savjesti zlostavljali svoju djecu i suprugu na bestijalan način zbog čega će oni, pogotovo vaša najstarija kćerka, trpjeti doživotne posljedice. Oni su za vas bili objekti, vaše vlasništvo kojim ste manipulirali i sijali strah. Suprugu ste zamijenili kćerkom, za koju ste, kao i za ostale, tvrdili da nisu vaša biološka djeca. Vi ste sadist i pedofil s incestuoznim sklonostima, rekao je predsjednik sudskog vijeća Boris Radman prilikom izricanja presude.

Mučne detalje života s monstrumom tijekom istrage, osim najstarije kćerke, iznijeli su i njezina braća i sestre, koji mu se, zbog straha za život, nisu mogli oduprijeti. Kćerke je tukao i vrijeđao, kao i sina koji se kao 20-godišnjak preselio kod bake. Od djece je uzimao i novac koji je trošio na kocku i alkohol, a kako su rekla djeca i najmanja sitnica S.R. bi izbacila iz takta zbog čega se iskaljivao na njima, tukao ih peglom, nogama te ih gušio. Prema mučnim iskazima djece, svi su živjeli pod njegovom čizmom trpeći sve oblike nasilja, no najstarija kćerka, nažalost, prošla je najgore.

Insitucije zakazale?

Osim zbog spolnog iskorištavanja i zlostavljanja djece, S.R. je optužen i za silovanje supruge koja je 1996. godine s djecom pokušala odseliti od nasilnika, no to joj nije uspjelo. U ožujku 2006. godine nakon višegodišnjeg psihičkog i fizičkog zlostavljanja, supruga je odselila kod njegove majke gdje je pokušala naći utočište. S. R. je otišao za njom, izvukao je iz kuće, bacao o zid i pljuvao po njoj. Nemoćna žena koja se i sama nalazila u teškom psihičkom stanju, pokušala se baciti pod automobil. S.R. ju je spriječio i nagovorio da se vrati u njihovu obiteljsku kuću gdje ju je silovao.

Čitajući ovu mučnu priču, mnogi će se zapitati zašto nitko nije poduzeo nešto i što su radile institucije? Kako nitko nije mogao zaustaviti monstruma koji je, kako je utvrđeno psihološkim vještačenjem, cijelo vrijeme bio ubrojiv? Policija je na poziv jedne od kćerki pokucala na vrata kuće u kojoj su se odvijale scene nalik onima iz horor filmova, no tu se nije dugo zadržala.

Jedno popodne sam uhvatila tatu dok je imao spolni odnos s mojom sestrom. Podivljao je i gađao me kamenom. Pozvala sam policiju. Nakon što su došli upitala sam ih koliko dokaza im treba predočiti da bi nekog zatvorili. Oni su mi rekli da neke obitelji zovu policiju više od 50 puta, rekla je jedna kćer.

Pomoć od policije je potražila i njezina majka koja je doslovno molila policajce da joj pomognu. U policijskoj postaji su joj službenice gurnule ruke posjetnicu s brojem njihove kolegice uz riječi: “Recite suprugu da nas nazove”. Otišla je doma i u strahu od supruga, nazvala ih i rekla im da je sve u redu. Nesretna žena pomoć je potražila i u Centru za socijalnu skrb gdje su joj rekli da “ne žele imati posla s tim luđakom”.

Psihijatrijsko vještačenje pokazalo je da je S. R. ubrojiva osoba s poremećajem ličnosti, a osim izdržavanja zatvorske kazne, određena mu je i sigurnosna mjera psihosocijalnog tretmana. Utvrđeno je da tijekom počinjenja svih kaznenih djela nije imao ni najmanju grižnju savjesti te da zanemaruje društvene norme i ne prihvaća odgovornost za svoja djela.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...