Za katastrofu u Zadru su krive Hrvatske vode, hoće li napokon netko odgovarati?

Jedan od uzroka katastrofalnih poplava u Zadru probijanje je kanala, odnosno potoka Ričina, a kako se doznaje, Hrvatske vode još su 2013. godine naručile i dobile projektnu dokumentaciju za uređenje tog kanala. No do danas, iako su dobivene dozvole, projekt nije pokrenut. Navodno, nisu doznačena sredstva za sređivanje potoka.

Problem je nastao prilikom gradnje lokalnog trgovačkog centra pa je korito potoka Ričina izmješteno uz suglasnost Hrvatskih voda. Jučer je i službeno potvrđeno kako je problem Ričine jedan od uzroka poplava koji je doveo do toga da je poplavljen trgovački centar te groblje, kao i cijelo to područje, piše Index.hr.

Grgo Peronja, direktor zadarske tvrtke “Odvodnja”, potvrdio je jučer okupljenim novinarima da bi se, u slučaju da je projekt Ričine bio proveden, izbjegao potop ovakvih razmjera u Zadru.

“Nas je praktički Ričina poplavila. Kako se fekalne i otpadne vode ne bi razlile po čitavome gradu, blokiramo sa zapornicama naprijed i nazad i molimo Boga da ne poplavi vrh bazena”, rekao je Peronja za Hrvatski radio.

Afere u Hrvatskim vodama došle do našeg grla

Valja naglasiti kako Hrvatske vode često trpe kritike javnosti i to zbog loše zaštite od poplava koje su bile česte u posljednjih nekoliko godina. Lokalna uprava kritizira Hrvatske vode zbog neodržavanja kanalskih mreža, a u Saboru se najviše diskutiralo o Vodama zbog afera sa zapošljavanjem.

“Nije tajna da u vladajućoj stranci već mjesecima raspredaju koja će frakcija stranke najbolje braniti ‘javne interese’ i zamijeniti sada politički nepodobne članove Upravnog vijeća Hrvatskih voda. Uzme li se u obzir da i novi partneri u vladi ne žele stajati po strani, razotkriva se neuspješnost političkog dogovora oko upravljanja ovom moćnom i financijski izdašnom javnom ustanovom”, napisao je Slaven Dobrović koji je prije tjedan dana podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda, dodajući da više od pet mjeseci nije bilo sjednica Upravnog vijeća.

U isto vrijeme, Hrvatske vode raspisale su 38 novih javnih natječaja za zaposlenje na neodređeno vrijeme, a među njima su referenti i ljudi koji će – kopirati dokumente.

Netko u inozemstvu, netko na godišnjem odmoru

Dodajmo ovoj informaciji i onu kako se za vrijeme katastrofalnih poplava u Ninu i Zadru, čija se šteta procjenjuje na oko 10 milijuna kuna, glavni šef obrane od poplava nalazio u inozemstvu, dok se njegov zamjenik nalazi na godišnjem odmoru koji i dalje traje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...