Za šest hrvatskih luka, među kojima je i zadarska, 367 milijuna kuna

Prema podacima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI), od početka godine pa do polovine kolovoza na međunarodnim linijama prevezeno je 19.803 vozila, što je čak 35,1 posto više nego u istom razdoblju lani. Na linijama koje povezuju RH s inozemstvom prevezeno je 81.977 putnika, što je 21,6 posto više.

I u domaćem pomorskom prometu brojke su dobre – uključujući i brzobrodske linije, prevezeno je 6.687.267 putnika, 10% više u odnosu na isto razdoblje lani. Hrvatska je pritom podijeljena na tri plovna područja: na riječkom rast je bio 11,2%, na splitskom 9,5%, a zadarskom 7,2 posto.

A u šest luka koje služe međunarodnom prometu (Rijeka, Zadar, Šibenik, Split, Ploče i Dubrovnik) i od osobitog su gospodarskog interesa za RH, Ministarstvo je ove je godine iz državnog proračuna za provedbu započetih projekata osiguralo 306 milijuna kuna.Nadalje, u morske luke otvorene za javni promet od županijskog i lokalnog značaja Ministarstvo je uložilo 53,5 milijuna kuna. Kako Poslovni dnevnik doznaje u Ministarstvu, taj je iznos dodijeljen za 20 projekata u sedam županija, a njima se sufinancira osnovna lučka infrastruktura u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. U razdoblju od 2003. do 2016. u te je luke uloženo 367 milijuna kuna.

Ovog je ljeta potpisano i šest ugovora i sporazuma u vrijednosti sedam milijuna kuna, kojima Ministarstvo sufinancira izradu projektno-tehničke dokumentacije za gradnju infrastrukture u dijelu luka namijenjen prihvatu ribarskih brodova, a kojima će se lučkim upravama omogućiti prijava projekata za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020.

Novac je bio nužan jer u većini postojećih luka trenutno nisu adekvatno riješena iskrcajna mjesta pa ribari koriste lučko područje u operativnom dijelu luka otvorenih za javni promet.

Ministarstvo je dosad dodijelilo 36,6 milijuna kuna za sufinanciranje gradnje ribarske infrastrukture u lukama Kali, Klenovica, Sumartin, Novalja, Pula, Vela Luka, Tribunj, Butina-Murter, Vira i Rogoznica, a sa sporazumima i ugovorima potpisanim u Zadru za luke Vela Lamjana, Gaženica, Brižine, Peleš, Novalja i Sustjepan, do sada je u sufinanciranje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova uloženo 43,5 milijuna kuna.

U narednim mjesecima objavit će se i EU natječaj za financiranje izgradnje infrastrukture u lukama od županijskog i lokalnog značaja, vrijedan 150 milijuna kuna, kojim će se dodijeliti novac za 14 projekata u sedam obalno-otočnih županija. Riječ je o ulaganjima koja će povećati dostupnost naseljenih otoka, poboljšati uslugu prijevoza prema otocima i s otoka tijekom cijele godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...