Cestitka_Uskrs

Zadar je najbolja jadranska destinacija; Dukić: “Samokritični smo, uzimamo nagradu kao obavezu ostati svoji!”

Danas su u Kneževoj palači dodijeljene godišnje nagrade Turističke patrole za 2017. godinu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika kao svojevrsan uvod u treći stručni skup “Hrvatski turistički kongres 2017.” na kojemu se raspravlja o turizmu kao žili kucavici hrvatske ekonomije i svemu dobromu, odnosno lošemu što se veže uz tu konstataciju.

Godišnje nagrade Turističke patrole za 2017. godinu dodijeljene su danas u atriju Kneževe palače pred velikim brojem visokih uzvanika, novinara, turističkih djelatnika i drugih gostiju.

Cijela ceremonija započela je pjesmom Kreše Perovića, zadarskog glazbenika, uz tri hostese odjevene u haljine s prepoznatljivim zadarskim motivima Donatom, crkvom Sv. Marije i Gradskom stražom. Na samom početku dodjele posebno su istaknuti najviši uzvanici skupa, ministar Gari Cappelli, zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić koji je cijelu ceremoniju pratio s osmjehom na licu, vjerojatno predosjećajući dobre stvari koje nadolaze.

Najbolje se jede u dva jadranska i dva kontinentalna restorana

Svečana dodjela nagrada Turističke patrole za 2017. godinu započela je dodjelom Večernjakovih zvjezdica za najbolje restorane. Nagrađena su dva jadranska i dva kontinentalna restorana kao primjer kvalitete drugima i dokaz sposobnosti naših ugostitelja.

U jadranskoj Hrvatskoj nagrađen je prije svega restoran “Konoba Dalmacija” iz Trogira. Nagradu je uručio Ante Rados, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, a primio Ivica Muslim, vlasnik. Nagrađen je i restoran iz Makarske “Kalalarga” vlasnika Marija Tomoša, a nagradu je uručila Tina Jukić Tomljanović, direktorica sektora za oglašavanje Hrvatske turističke zajednice. “Hotel Korana” iz Karlovca vlasnika Ivana Srakovčića nagrađen je zvjezdnicama u kategoriji restorana iz kontinentalne Hrvatske, a nagradu mu je uručio Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir, dok je Irena Markolini, direktorica marketinga PBZ Carda, uručila nagradu hotelu “Waldinger” vlasnika Berislava Mlinarovića.

Varaždin najbolji na kontinentu

Večernjakova Turistička patrola odlučila je kako je najbolja destinacija kontinentalne Hrvatske za 2017. godinu Grad Varaždin. Nagradu je predstavio glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić kazavši: “Ove godine prvi put dodjeljujemo nagradu u ovoj kategoriji, a nagrade dodjeljujemo od 1975. godine. Procjenili smo da je sada baš pravo vrijeme da predstavimo i kontinentalne šampione jer je turizam u unutrašnjosti u porastu”.

Nagradu je uručio ministar turizma Gari Cappelli, a primili su ju Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, i Jelena Tot, direktorica tamošnje turističke zajednice.

– Svaka nagrada obvezuje, svjesni smo toga. Drago nam je da smo dobili ovaj naslov najbolje kontinentalne destinacije u Hrvatskoj. To govori kako raste svijest o kontinentalnom turizmu. Kontinent ima ponudu, to dokazuje naš Špancirfest. U dogovorima smo s ministrom Cappelijem za daljnji razvoj turističke ponude Varaždina, kazao je Čehok.

– Ovo je veliko priznanje. Hvala što ste prepoznali Varaždin kao kvalitetnu kontinentalnu destinaciju jer je na kontinentu turizam teže rzvijati, kratka je bila Tot.

Zadar najbolji u jadranskoj Hrvatskoj

Andrea Borošić, direktorica za Hrvatsku u Styria Internationalu, uručila je konačno Zadru nagradu za najbolju turističku destinaciju jadranske Hrvatske našem gradonačelniku Branku Dukiću. Dukić je potom održao govor u kojemu je istaknuo kako je nagrada ne samo pohvala, već i obveza Zadru da sljedeće godine bude još i bolji.

– Raduje me današnje druženje i raduje me što ste doveli ovaj događaj u naš grad. Hvala vam što ste imali razumijevanja i odgodili dodjelu radi poplave koja je pogodila Zadar, započeo je Dukić zahvalivši se svim okupljenima.

– Osobno sam pratio naše prijatelje iz drugih turističkih destinacija. Gledao sam primjere u kojima zaostajemo u ponudi, gledao sam gdje smo komptetitivni. Ova vijest me zatekla na sastanku u kojemu su mi objašnjene sve obveze koje donosi UNESCO i obradovala me. Želim se zahvaliti svima onima koji su prepoznali kvalitetu zadarskoga turističkog proizvoda, građanima koji se odriču svojega komoda za uspjeh Zadra, kazao je Dukić pročitavši ukratko obrazloženje zašto je Zadar nagrađen. Prenseno, dobitnici smo jer Zadar i dalje odolijeva masovnom turizmu i želji za brzom zaradom, te se i dalje trudi gostima ponuditi nešto autentično.

– Uspješno smo zadržali turistički egzibicionizam i egzistencijalizam, ali samokritični smo. Uvijek težimo biti bolji. Posjetitelji će nam reći da im je Zadar kao drugi dom i ubrzo, nakon kratkog vremena provedenog ovdje i nakon razgovorima s lokalnim ljudima oni počnu živiti poput nas. S ponosom u ime zadarskih turističkih djelatnika i sugrađana primam ovu nagradu i obvezu da Zadar ostane svoj, kazao je Dukić.

Hrvatski turistički kongres

Nakon kratke pauze uslijedio je centralni događaj današnjeg okupljanja – Treći stručni skup “Hrvatski turistički kongres” u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Kongres se i trenutno održava u koncertnoj dvorani Kneževe palače koja i dalje miriši po novom, a otvorio ju je Dražen Klarić, glavni urednik Večernjaka.

– Proglasili smo šampione i sad je vrijeme da promislimo o budućnosti hrvatskog turizma. Pitanje je da li smo dostigli svoj maksimum, kazao je on.

U skladu s tim pitanjem od 12 sati krenule su prezentacije i okrugli stol na temu ključnih stvari u hrvatskom turizmu. Profesor Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti govorio je o “Sedam neiskorištenih potencijala hrvatskog turizma”, dok je Damir Krešić iz Instituta za turizam rekao nekoliko riječi na temu “Turizam budućnosti – održivi turizam”. Do 13:30 traje okrugli stol “Turizam budućnosti – jesmo li spremni za održivi razvoj?” na kojemu sudjeluju Jandro Andabak, Gari Cappelli, Damir Krešić i Tomislav Varga.

Pogledajte kako je bilo u našoj FOTOGALERIJI.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...