Zadar na četvrtom mjestu po broju dolazaka kruzera

Kružnih putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu u srpnju je bilo 7,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, dok ih je na razini sedam mjeseci bilo 15,2 posto manje, čime je nastavljen negativni ovogodišnji trend tih putovanja, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Po podacima DZS-a, u srpnju je bilo 99 kružnih putovanja, a na razini sedam mjeseci 335, pri čemu je i u srpnju i u sedam mjeseci na tim brodovima došlo i manje putnika u Hrvatsku nego u istom razdoblju prošle godine.

U sedam mjeseci 335 kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu znači i 60 manje tih putovanja nego u lanjskih sedam mjeseci, dok je putnika na njima došlo 13,1 posto manje ili 467 tisuća.

Brodovi su u tom razdoblju na Jadranu i boravili kraće, odnosno zabilježeno je ukupno 737 njihovih dana boravka, što je gotovo 20 posto manje dana nego lani.

Brodovi su na ta putovanja u Hrvatsku stizali pod zastavama ukupno 11 zemalja svijeta, no kao i prijašnjih godina najviše ih je u sedam mjeseci, 81, bilo pod zastavom Bahama, a potom 79 s Malte, dok je pod zastavama ostalih zemalja stiglo manje od po 50 kruzera na Jadran.

Također uobičajeno, brodovi su najviše dolazili u Dubrovnik, čija je luka zabilježila 267 posjeta kruzera u sedam mjeseci, što sa 107 slijedi Split te Korčula sa 69, a potom Zadar, Hvar, Šibenik, Rovinj i druge, piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...