Zaprimljeno 1333 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, ali prijaviti se možete i dalje

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je do danas u 12 sati 1.333 zahtjeva iz svih deset banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita, priopćeno je iz APN-a.

U APN-u kažu kako se prema trenutnoj dinamici prijava može zaključiti kako su procjene Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja o mogućem broju zahtjeva za subvencioniranje bile točne te kako je realna pretpostavka da će osigurana sredstva biti dovoljna za sve zainteresirane u ovom trenutku.

APN poziva građane da nastave s prijavama bez obzira u kojoj su banci kao i sve banke da nastave s procesom pripreme, obrade i predaje zahtjeva, jer će, kako se objašnjava, natječaj sigurno biti otvoren i idućeg tjedna sve do iskorištenja svih predviđenih sredstava, kada je i inače predviđeno zatvaranje natječaja.

Građani se i dalje mogu prijavljivati za državne subvencije

U priopćenju se navodi da je tijekom rada povjerenstva APN-a utvrđeno da dio dokumentacije u pojedinim slučajevima nije potpun ili usklađen, pa će Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u cilju da cijeli proces teče žurno i neometano poslati preciznu uputu koji su dokumenti izdani tijekom godina prihvatljivi kao uporabna dozvola (jer su kroz prijašnje godine i zakone donošeni različiti dokumenti s tom namjenom).

Uputit će i molbu svim nadležnim uredima za graditeljstvo da izdavanje uporabnih dozvola za predmete iz natječaja za subvencioniranje stambenih kredita rješavaju po žurnom postupku.

Država osigurala 17,5 milijuna kuna iz proračuna

APN je u ponedjeljak počeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem prošlog tjedna je objavilo da će od ukupnih sredstava namijenjenih subvencioniranju stambenih kredita veći dio, 75 posto, biti namijenjen za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće, dok se po pojedinoj banci isplata ograničava na ukupno najviše do 20 posto predviđenih sredstava.

U subvencioniranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Za subvencionirane kredite mogli su se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...