Zara i dalje zatvorena; Ikić: “Nismo htjeli plaćati 2 tisuća eura mjesečno onima koji su se sami proglasili vlasnicima posjeda”

Zara Beach klub na Kolovarama i dalje je pod pečatom Carinske uprave.

Javnost se znatiželjno pita što se to zapravo događa u popularnom zadarskom klubu.

Priču o samom startu ulaska u ugostiteljski posao, problemima koji su se našli na putu transparentnog poslovanja i laičkim rječnikom rečeno reketarenju kojem su se odlučili oduprijeti, zbog čega su danas u nemogućnosti obavljati svoju djelatnost, ispričao nam je Vedran Ikić.

Kada su odlučili otvoriti Zara Beach, on i Marko Čulina sklopili su poslovnu suradnju i preuzeli sva prava od prethodnika, ujedno osnivača, što ih je koštalo 460 tisuća kuna.

Tvrtka Sokol projekt D.O.O tvrtki Tres 14 D.O.O platila je i ostale obveze za nastavak normalnog poslovanja u iznosu od oko 2000 tisuće eura.

Paralelno s navedenim, Sokol D.O.O ishodio je i druge potrebne dozvole za rad, među kojima je koncesijsko odobrenje (obzirom da je dio objekta na pomorskom dobru).

Njega je prethodna tvrtka, tvrde vlasnici Zare, koristila nelegalno.

Ugostiteljsku djelatnost započeli su u ljeto 2016. uz sva potrebita dopuštenja i dozvole.

No, u priču se upliću oni koji tvrde da su vlasnici prostora u kojem se obavlja djelatnost te ih optužuju za neisplatu poprilično velikog novčanog iznosa kojeg su im, navodno, trebali isplatiti u mjesečnim obrocima unazad godinu dana.

Naime, Hoteli Zadar D. D. i dalje polažu pravo na posjed te od Ikića i Čuline traže mjesečnu naknadu za korištenje prostora.

Atraktivan objekt uz more Hoteli Zadar su kupili 1974. godine od tadašnjeg javnog poduzeća Nasadi i kupališta. Iako je prilikom pretvorbe i privatizacije plaža Kolovare upisana kao pomorsko dobro, Hoteli Zadar do službene deposedacije imaju pravo na posjed i korištenje objekta. Naime, država nikad nije tražila od Hotela Zadar, inače u većinskom vlasništvu Milana Miletića da izađe iz tog objekta, objašnjenje je koje dolazi od Hotela.

Vedran Ikić kazuje kako je riječ o klasičnom poigravanju sa zakonskim nedorečenostima.

Hoteli Zadar iskorištavaju utjecaj na institucije i žele nam, kako su to radili prethodnicima, naplaćivati korištenje prostora kao da su vlasnici. Traže 2 tisuće eura mjesečno, što naravno da ne želimo davati s obzirom na to da su oni izgubili koncesiju još prije šest godina, kada je grad stupio u posjed. Ja bih volio da je ovo moje, li nije, no sve obaveze podmirujem. Prostor plaćamo u sklopu koncesijskog odobrenja, što je i skuplja od bilo koje druge varijante. Ovog smo ljeta čak tražili i više kvadrata, što je povećalo koncesijsku naknadu, ali to plaćamo onome kome moramo – državi, ne nekim ljudima koji se sami prozivaju vlasnicima, priča nam Ikić.

Cijelo priopćenje Uprave tvrtke Sokol D.O.O donosimo u cijelosti.

Nastavno na medijske napise i spekulacije dostavljamo Vam slijedeći odgovor odnosno demantij objeda i neistina u kontekstu kojih se provlači tvrtka Sokol projekt D.O.O.
Tvrtka Sokol projekt D.O.O je sklopila poslovnu suradnju sa tvrtkom Tres 14 D.O.O te preuzela prava i ugovorno riješila medjusobne odnose te nastavno na isto, osnivačima isplatila 460.000 kuna te platila ostale obveze za nastavak normalnog poslovanja u iznosu od cca 200.000 kuna.

Slijedom navedenog tvrtka Sokol Projekt D.O.O je ishodila potrebne dozvole za rad te ostale dozvole koje proizlaze iz posebnih propisa.
Jedno od dopuštenja za rad je i koncesijsko odobrenje koje je izdano od nadležnih tijela za rad i korištenje pomorskog dobra s obzirom da je prethodna tvrtka isto koristila mimo propisa odnosno nelegalno.

Tvrtka Sokol Projekt D.O.O je slijedom navedenog započela ugostiteljsku djelatnost uz sva potrebita dopuštenja i dozvole.
Uvidom u zemljišne knjige razvidno je kako je jedini vlasnik zemljišta Republika Hrvatska te je zemljište kao takvo opće dobro i jedini oblik upravljanja istim je koncesija.
Nažalost po društvo i nas jedni razlog priopćenja tvrtke Hoteli Zadar D.D. je utjecaj na institucije putem kapitala i vezama u državnim institucijama te nastojanje neistinitim informacijama i dalje naplaćivati najam za zemljište kao što su radili do sad prethodnim pravnim subjektima iako za isto nisu imali pravni osnov već 6 godina nakon gubitka koncesije još 2009-te godine te su protupravnom naplatom oštetitili državni proračun za višemilijunski iznos.

Tvrtka Hoteli Zadar  i njihov vlasnik Milan Miletić navedeni su model ponašanja koristili u više navrata te imaju nekoliko izgubljenih sudskih procesa zbog bespravne uzurpacije zemljišta i nekretnina. Očigledni primjer je i privatizacije tvrtke Hoteli Zadar D.D. u ratno vrijeme  te navedenim obrascem ponašanja na prijevaran način radi dokapitalizaciju tvrtke te je otkrićem navedenih radnji prisiljen na mirno rijesenje sa malim dioničarima.

Prilikom sporova pred nadležnim tjelima moramo istaknuti kako je navedena tvrtka izgubila pravni status stranke u postupku te je iz toga razvidno da nemaju ikakvi pravni osnov za korištenje čak štoviše nalaze se pod istragom DoRHa zbog već navedenih malverzacija i nelegalnog korištenja pomorskog dobra te protupravno prisvojene dobiti, nažalost utjecajem kapitala gosp. Miletića još uvijek nije predmet sudskog procesa.  Ako su gosp. Miletić i njegova tvrtka oštećeni neka svoju zadovoljštinu potraže na Sudu odnosno u Upravnom sporu im se da za pravo.
Tvrtka Sokol Projekt D.O.O poziva nadležne institucije na zakonitost te istragu navoda, također smo jasno stali uz zakonitost i pravnu sigurnost i jednostavno ne želimo dopustiti lokalnom moćniku ucjenjivanje, zastrašivanje te nepoštivanje zakona. Uvijek ćemo se zalagati za transparentnost i zakonitost u poslovanju kao što smo i sami svojim primjerom ishodovali svu potrebne dozvole i riješenja za rad.

Za sve ostale i formacije stojimo na raspolaganju medijima i javnosti te su i sami podatci javno dostupni na uvid se na taj način lako može provjeriti istinitost navoda.

Uprava tvrtke Sokol Projekt D.O.O

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...