Cestitka_Uskrs

Sinoć pao prvi ovosezonski snijeg na Zavižanu; Uranio tjedan dana!

Hladna fronta koja je u jutarnjim i prijepodnevnim satima zahvatila sjeverozapadne krajeve unutrašnjosti i sjeverni Jadran, brzo se tijekom dana premještala  prema istoku i jugu zemlje. Uz pritjecanje hladnijeg zraka temperature su brzo padale uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove. Tako su u rano poslijepodne u nizinama unutrašnjosti temperature bile i za desetak stupnjeva niže od onih izmjerenih dan prije.  S burom koja se sa sjevera Jadrana širila prema jugu, zahlađenje je zahvatilo i Jadran, javlja Crometeo.

Najviše je zahladilo u gorju, osobito višem gdje je kiša u rano poslijepodne prešla u snijeg.

Sinoć u 20 sati na meteorološkoj postaji Zavižan izmjereno je 5 cm snijega. To je prvi službeni snijeg ove jeseni na Zavižanu odnosno u Hrvatskoj.  Podsjetimo da je pri kraju kalendarskog ljeta (19. rujna) snijeg u večernjim satima lagano zabijelio više predjele Gorskog kotara (Platak), ali službenih visina snijega nije bilo.  Jučerašnji, prvi ovosezonski snijeg na Zavižanu je stigao tjedan dana ranije od klimatološkog prosjeka. Naime, prosječna datum pojave prvog snijega sezone na Zavižanu je oko sredine listopada. Najranija pojava prvog snijega sezone je zabilježena 29. kolovoza 1995. godine, a najkasnija 22. studenog (2008. i 2015. godine).   Snijeg je poslijepodne i navečer zabijelio i najviše predjele Dinare.

Po podacima  o količini oborine na DHMZ postajama (do 20 sati) najviše oborine je izmjereno na Zavižanu, 40.2 mm.  Još neke veće količine kiše su: Zagreb Pleso 27 mm, Slavonski Brod 24, Makarska 21, Puntijarka 20, Karlovac i Zagreb Grič 19, Gradište i Zagreb Maksimir 17, Parg i Rab 15, Rijeka 14…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...