Održan tradicionalni 20. memorijalni turnir u čast Emilu Brkulju

U nastojanju da trajno zadrže sjećanje na jednog od začetnika i utemeljitelja lovnog streljaštva na prostoru Zadarske županije Emila Brkulja, koji je preminuo neposredno pred početak Domovinskog rata, čelni ljudi zadarskog streljačkog kluba ¨Lovac¨ na čelu s predsjednikom Danijelom Telesmanićem Didom, dopredsjednikom Marinkom Matešićem, tajnikom Ardenom Draževićem te počasnim predsjednikom Vjekoslavom Vjekom Suraćem, ovog su vikenda na novouređenom strelištu letećih meta Žmirići, organizirali 20 po redu tradicionalni memorijalni  te ujedno jubilarni turnir u gađanju glinenih golubova u sjećanje na preminulog Emila Brkulja.Svečanom otvorenju na kojem su okupljeni minutom šutnje odali počast pokojnom Emilu pored čelnika ¨Lovca¨ bili su i lovci-strijelci iz nekoliko Lovačkih udruga s prostora Zadarske županije

U idealnim vremenskim prilikama natjecalo se je u dvije međunarodne olimpijske discipline Skit i Trap.Sudački trojac Bruno Pavić, Arden Dražević i Lecio Matešić pozorno je pratio natjecatelje i bilježio sve¨skinute¨ glinene golubove.Po njihovoj ocjeni kao i njihovoj završnoj statistici prvo mjesto u Skitu u rangu veterana s pogođenih 15 goluba pripalo je prokušanom zadarskom strijelcu oku sokolovom Danijelu Telesmaniću Didu. Drugo mjesto osvojio je sa 12 pogodaka Bruno Pavić, treće mjesto osvojio je Mate Petrić s 10 golubova dok je četvrtu poziciju sa 9 golubova osvojio doajen zadarskog lovnog streljaštva, lovstva i kinologije Vjekoslav Surać.

U klasi Skit za seniore prvo mjesto sa pogođenih 16 golubova osvojio je Lecio Matešić, drugi sa 15 golubova bio je Antonio Pavić, treći uz 14 pogodaka bio je Josip Pavić, četvrtu poziciju sa 10 pogodaka osvojio je Dragan Maričić dok je peti sa 5 golubova bio Arden Dražević.

U disciplini Trap prvi je bio sa 44 boda vrsni bokanjački strijelac Dragan Maričić. Drugo mjesto je uz 39 pogodaka osvojio je Antonio Pavić dok je treće mjesto pripalo Zoranu Krizmanu sa 37 golubova.

Pehare i medalje, dar organizatora najuspješnijima su na prigodan način udijelili predstavnici ¨Lovca¨  predsjednik Telesmanić  i tajnik Dražević.

Čestitajući pobjednicima te ujedno zahvaljujući svima koji su se odazvali na ovaj turnir počasni predsjednik 88-to godišnji Vjekoslav Vjeko Surać je rekao da nije bilo Emila Brkulja i njegovog entuzijazma strelište u Žmirićima nikada zasigurno ne bi na korištenje dobili zadarski strijelci.

– On je uz Krstu Telesmanića, Matu Petrića, Jakova Lovrića, Danijela Telesmanića Dida, Jakova Karduma, Nedjeljka Butića, Armanda Marina, Maria Rimanića i ostale bio i ostao lučonoša zadarskog lovačkog streljaštva. Njihovim entuzijazmom i rezultatima mi lovci Zadarske županije danas se možemo ponositi ne samo u Hrvatskoj već i van njezinih granica. S obzirom da je grad Zadar sa njegovim zaleđem od davnih dana bio poznat upravo po vrsnom streljaštvu, zadatak i obveza nas starijih je da naše znanje prenosimo na vas mlađe lovce.Također bi iskoristio ovu prigodu da se posebno zahvalim predsjedniku našeg kluba Telesmaniću, dopredsjedniku Matešiću a posebno tajniku Draževiću koji su uz sudjelovanje i ostalih zaljubljenika u ovaj lovački sport uložili puno volje i entuzijazma da se ovogodišnje natjecanje održi u ovako svečarskoj atmosferi. Sa sigurnošću mogu ustvrditi da ako nas zdravlje posluži da ćemo se i naredne godine u isto ovo vrijeme u još većem broju okupiti na ovom istom mjestu kako bi se prisjetili našeg dragog Emila Brkulja, rekao je uz ostalo Surać.

Natjecanje ja okončano neizostavnim zajedničkim fotografiranjem nakon čega su se sudionici okupili na blagovanju oko zajedničkog stola. Na meniju su se našli lovački specijaliteti od jelena i veprovine što ih je pripremio kuharski dvojac Ivan i Josip Pavić.

Napisao i snimio: Branko BOŽIĆ

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...